ZANAT O KOM JE GOVORIO I BUKOVSKI

Posao vodoinstalatera obuhvata popravka, izrada i montiranje elemenata, instalacija i uređaja koji omogućavaju siguran dotok vode od glavnog voda do slavine.

 

Za upis u srednjoškolski obrazovni program vodoinstalatera potrebno je imati završenu osmogodišnju školu i lekarsko uverenje specijaliste medicine rada o nepostojanju zdravstvenih prepreka za obavljanje zanimanja. Takođe, za obavljanje ovog posla potrebno je završiti trogodišnje obrazovanje. Nakon završetka obrazovanja polaže se stručni ispit i stiče se kvalifikacija za tržište rada.

vodoinstalater

Obrazovanje za vodoinstalatersko zanimanje sprovodi se i u okviru sastava obrazovanja odraslih.

Opis poslova

Vodoinstalater radi u radionici na izradi i pripremi elemenata instalacija i uređaja za ugradnju (rezanje i savijanje cevi, narezivanje navoja na cevima, brušenje spojeva u različitim uslovima, popravka slavina i mernih uređaja).  Obavlja pripremne radove na objektu za izvođenje vodovodnih instalacija (obeležavanje puteva za postavljanje cevi, izvođenje uređaja izvan zgrade do glavnog voda, uređaja u zgradi, te svih vodovodnih i odvodnih instalacija na objektu u prostorijama različitih namena – kuhinja ili kupatilo), poslove montaže i priključivanja sastava za pripremu tople vode, solarnih sastava, dezinfekcije mreže i spajanja cevovoda za odvod otpadnih voda.

Tokom rada se upoznaje s nacrtom instalacije – kako izgleda ili će izgledati vodovodna mreža, gde će biti postavljena pojedina sanitarna oprema. Ako takvog nacrta nema, može ga i samostalno skicirati. Utvrđuje vrstu i količinu potrebnog materijala za postavljanje instalacije, reže i savija cevi, izrađuje navoje, te postavlja nosače, cevi i spojnice. Dovršenu instalaciju priključuje na dovod vode, proverava zaptivanje na spojevima i priključcima i otklanja eventualne nedostatke. Vodoinstalater vrši i ispitivanje i nadzor vodovodnih uređaja na nepropusnost. Takođe vrši i nadzor uređaja tokom rada, te radi na održavanju i čišćenju vodovodnih uređaja.

Znanja, veštine i poželjne osobine

Tokom školovanja vodoinstalater stiče teorijska i praktična znanja koja su potrebna za uspešno obavljanje poslova. Pored opšteobrazovanih sadržaja, nastavni plan sadrži i stručno teorijski deo sa izbornom nastavom. To su: tehnologija obrade i montaže, osnove tehničkog crtanja, osnove tehničke mehanike, elementi vodovodnih instalacija i protoka, tehnologija vodoinstalacija, tehnologija, strojarskih instalacija. Tu je i praktični deo s tehnološkim vežbama u školskoj radionici. I praktična nastava u sklopu radnog procesa kod svog mentora.

Posao vodoinstalatera zahteva strpljivost, tačnost, te smisao za rešavanje tehničkih problema. Ranije je bilo poželjno da je za obavljanje ovih poslova potrebna snažnija telesna građa, ali uvek su tu zdrav vid i sluh.

Uslovi rada

Vodoinstalater najčešće radi u zatvorenim ili poluzatvorenim prostorijama, u novogradnji ili nedovršenim objektima, gde je izložen promenama temperature, vlazi, promaji, neugodnim mirisima iz kanalizacije i prljavštini.

Posao obavlja i stojeći i saginjući se, pa se često menja i položaj tela: okreće se, penje, čuči, kleči. Često radi i na skelama i merdevinama, povremeno i u tesnom prostoru, gde je potrebno biti spretan i snalažljiv. Stiče se utisak da posao vodoinstalatera nije za svakoga. Zanimanje vodoinstalatera ne mogu obavljati osobe koje imaju strah od visine, dubine i zatvorenog prostora. Ili su sklone nesvestici i vrtoglavici.

Da li zbog toga, tek interesovanje za ovo zanimanje sve više opada. Vodoinstalatera u Beogradu, a i u drugim krajevima zemlje sve je manje. Pojedini pesnici, poput Bukovskog, govorili su o zahvalnosti i značaju ovog zanimanja.