U SLAVU I ČAST KOMANDANTA

Poručnik Dimitrije Begović žrtvovao je svoj i život cele porodice za slobodu Srbije, a tek posle jednog veka toplički kraj će mu se odužiti prigodnim spomenikom.

 

Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka, komitski komandant poručnik Dimitrije Begović koji je žrtvovao svoj i život cele porodice u ime slobode i časti, mogao bi već tokom sledeće godine da dobije spomenik na mestu gde je sahranjen i ubijen u blizini mesta Ripivode, desetak kilometara od Prolom Banje u Kuršumliji, najavljuju iz prokupačkog Muzeja.

dimitrije begović

Projekat koji će ove godine sa 500.000 dinara finansirati Ministarstvo kulture i informisanja, pokrenuli su prokupački Muzej i grupe građana.

Nakon više od 100 godina pokrenuli smo akciju da se grob ovog heroja najzad dostojno obeleži. Begović je jedan od najznačajnijih vođa Topličkog ustanka koji je izbio u okupiranoj Srbiji u februaru 1917. Narod Toplice i Jablanice ga smatra herojem, a tome je doprinelo ne samo Begovićevo junaštvo, već i njegovo prinošenje života cele porodice na oltar slobode – kaže direktor Muzeja Darko Žarić.

Dodaje da se o ratnim zaslugama velikog komitskog junaka ništa ne zna izvan usko lokalnih okvira, a nije mu ni do dan danas podignut spomenik.

Budući skulptursko-arhitektonski memorijal biće delo autora Dragana Radenovića, predviđena je realizacija u četiri faze počev od platoa sa sarkofagom nad grobnim mestom sa kamenim klupama za odmor, staze i platoa popločanih kamenom, skulpture odlivene u bronzi visine 5 metara postavljene na kamenom postamentu od jednog metra oko kamenog platoa prečnika 10 metara. Ovo delo predstavlja krst na kojem je poprsje i autetičan lik Dimitrija Begovića – objašnjava Žarić.

Na vrhu brda u blizini ovog komleksa planirano je da se postavi „Krst pobede'“, a želja inicijatora projekta je da ovo mesto bude trajno svedočanstvo junaštva i slavne istorije Topličkog kraja.

Za slobodu žrtvovao porodicu i svoj život

Dimitrije Begović je jedan od najvećih junaka i najznačajnijih vođa Topličkog ustanka podignutog u okupiranoj Srbiji 1917. godine.

Kada su ga bugarski okupatori naterali da bira između predaje ustaničke čete kojom je rukovodio i života njegove trudne žene i četvoro male dece, Dimitrije je bez razmišljanja birao oficirsku čast i slobodu svoga naroda žrtvujući živote sovjih bližnjih.

Dimitrije je sahranjen na mestu pogibije pokraj planinskog puta u podnožju Radan planine. Bugarski vojnici su tokom gušenja Topličkog ustanka u znak odmazde ubili više od 20.000 Srba civila, uglavnom žena, staraca i dece i spalili 55 sela.

Izvor: Južne vesti