ŠETNJA POD NAPOROM

Hodanje je korisno za zdravlje čoveka, ali je šetnja s tegovima u rukama ili oko članaka još korisnija. Najmanje tri razloga postoje za to.

 

Hodanje je jedan od najjednostavnijih, najjeftinijih i najsigurnijih oblika telesne vežbe koji pruža brojne dobrobiti za zdravlje čoveka. Bez obzira na to da li vam je hodanje oblik rekreacije ili ozbiljniji trening poput brzog hodanja, učinak uvek možete povećati tako da u svoju rutinu hodanja uključite i tegove za ruke.

hodanje s tegovima

Dodavanje ručnih tegova rutini hodanja vrlo je lako primeniti, jer težina tegova koji se koriste i količina korišćenja ruku mogu varirati i prilagoditi se individualnom nivou kondicije. Kao tegove možete koristiti obične bučice, tegove na čičak koji se stave oko zgloba ili flašice s vodom.

Hodanje s tegovima vrlo je korisno jer…

1. …povećava potrošnju kalorija

Nošenje ručnih tegova tokom hodanja omogućava da gornji deo tela radi intenzivnije nego kada hodate bez tegova. Aktiviranjem mišića u donjem delu tela kao i u gornjem delu telu povećava se intenzitet vežbe, čime se povećava i količina kalorija koja se potroši u jednoj minuti.

Nošenjem tegova na rukama povećava se i težina koju vaše telo mora da nosi kroz prostor. S obzirom na to da za nošenje veće težine treba i više energije, stavljanje tegova „nateraće“ telo da sagoreva više kalorija kako bi se moglo kretati.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

2. …povećava snagu mišića i izdržljivost

Kod hodanja bez tegova nema nikakva opterećenja mišića gornjeg dela tela. Dodavanje ručnih tegova pomoći će da povećate mišićnu snagu i izdržljivost i gornjeg i donjeg dela tela. Bez obzira na to nosite li samo u rukama najlakše bučice ili izvodite vežbe otpora za bicepse savijanjem ruku u laktu, osetićete koristi od povećanog aktiviranja mišića.

I samo nošenje tegova prisiliće mišiće da održavaju statičnu kontrakciju. Kada namerno pomičete ruke, stvarate dinamične pokrete koji dodatno osnažuju mišiće ruku. I donji deo tela imaće koristi od ručnih tegova jer oni povećavaju ukupnu težinu koju nose noge. Dodatna težina nateraće mišiće donjeg dela tela da rade još više, što će rezultirati povećanom mišićnom snagom i izdržljivošću.

3. …štedi vreme

Hodanje s ručnim tegovima omogućava vam multitasking, čime štedite vreme. Kombinovanjem treninga s tegovima i kardiovaskularne vežbe dobijate višeznačan trening u vremenu koje je inače potrebno za jednu vrstu vežbe. Hodanje bez tegova dobra je kardio vežba za donji deo tela, ali ruke od toga imaju malo koristi. Korišćenjem tegova na rukama možete ojačati mišiće ruku i zategnuti noge izvodeći kontinuiranu kardio vežbu.

Izvor: Zadovoljna.hr