ALOE VERA I NJEN SOK

Sastojci koje u sebi ima sok od aloje vere sposobni su da upravljaju dijabetesom, odnosno da tretiraju ovo stanje u smislu poboljšanja.

 

Nakon dijagnoze dijabetes melitusa (tipa 2) moraju se preduzeti napori za upravljanje nivoom šećera u krvi kako bi se sprečile komplikacije.

sok od aloje

Osim zdravog načina života i redovnog uzimanja lekova, postoje i prirodni sastojci za koje se veruje da se mogu boriti protiv dijabetesa.

Jedan od njih je i aloja vera, tačnije sok od aloje.

Možemo navesti 6 dokazanih benefita koje ima sok od aloje za one koji boluju od dijabetesa.

1. Hipoglikemične osobine

Pored koristi aloje vere za oči, sok od aloje ima i jake hipoglikemijske sposobnosti (smanjuje nivo šećera u krvi). Zbog toga je ova biljka veoma korisna za ljude kojima je dijagnostikovan dijabetes oba tipa.

Druge hemijske supstance u aloja veri, poput hroma i alprogena, takođe mogu biti korisne za smanjenje šećera u krvi. Veruje se da hrom igra ulogu u stimulisanju lučenja insulina u beta ćelijama pankreasa i pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi.

2. Visok sadržaj glukomanana i antrahinona

U sadržaju soka od aloja vere nalazi se i glukomanan. To je polisaharid hemiceluloznog tipa koji se sastoji od lanaca galaktoze, glukoze i manoze. Lako je rastvorljiv u vodi i telo ga lako apsorbuje, tako da nivo šećera u krvi može znatno da padne.

Antrahinon je glikozid u soku aloja vere koji funkcioniše kao prirodna lekovita supstanca koja može da zaštiti ćelije tela od oštećenja, podmladi oštećene ćelije i ima hipoglikemijski efekat. Ova supstanca je veoma potrebna u okviru lečenja i sprečava komplikacije zbog dijabetesa.

3. Bogat izvor antioksidanata

Sok od aloje vere sadrži veoma visok nivo antioksidanata koji imaju protivupalna svojstva. Te supstance mogu da zaštite organizam od mogućih povreda koje se dešavaju dijabetičarima, poput čireva ili gangrene.

Osim toga, antioksidanti u alojinom soku štite krvne sudove od oštećenja tako da mogu smanjiti rizik od eventualnih komplikacija na bubrezima, mozgu i srcu.

BioLiver kapi za jetru

4. Stimulisanje proizvodnje insulina

Konzumiranje soka od aloja vere uvek se preporučuje kao odlična alternativa za injekcije insulina, jer je prirodan i nemoguće je da ima potencijalno štetnih neželjenih efekata.

Prednosti aloje u stanju dijabetesa tipa 2 je u tome što ova biljka može da stimuliše proizvodnju insulina, zbog čega je ona sposobna da kontroliše hiperglikemiju.

5. Smanjenje nivoa šećera u krvi

Pored blagodati aloje vere za lepotu, jedna od iznenađujućih koristi je i to što smanjuje nivo šećera u krvi. U nekoliko studija i kliničkih ispitivanja pokazalo se da konzumiranje dve kašike biljnog mesa aloje vere dnevno smanjuje nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Uprkos tome, i dalje morate biti oprezni kada koristite aloju za snižavanje šećera u krvi, posebno ako uzimate lekove za dijabetes. Obavezno prethodno konsultujte svog lekara.

6. Sprečavanje dehidracije i upale

Aloja vera sadrži puno vode, pa je pogodna za sprečavanje dehidracije. Onima koji se bave fizičkim aktivnostima, konzumiranje soka od aloje vrlo brzo može da povrati izgubljenu snagu nakon napora.

Aloja može da pomogne i u sprečavanju upale u telu zbog svojih antiinflamatornih (protivupalnih) svojstava koja mogu da inhibiraju i suzbiju zapaljenske reakcije.