PO MOTIVIMA ISTINITIH DOGAĐAJA

Film “Spotlight“ iz 2015. je jedan od takvih koji je na veliko platno doneo istraživanje grupe novinara koji su godinama radili na zataškanim slučajevima zlostavljanja dece u katoličkoj crkvi, te je postao jedan od boljih i gledanijih filmova te godine.

 

Da se neka knjiga ekranizuje i postane pogodna za scenario uopšte nije neka novina, nego je u stvari jedan od najčešćih načina kako dolazimo do novih filmskih naslova.

novinarska otkrića

Književnost i kinematografija imaju neraskidivu vezu i usprkos tome što se ponekad dogodi da nam omiljenu knjigu ekranizacija nekad i upropasti – češće su one situacije u kojima smo zadovoljni konačnim rezultatom i oživljenom pričom.

U poslednje vreme svedoci smo da dokumentarni filmovi i serije postaju sve gledaniji i doživljavaju ekspaniziju, a tekstovi i istraživanja novinara sve češće iskaču u prvi plan.

Postoji još dosta igranih filmova zasnovanih na najaktualnijim vestima, šokantnim pričama i velikim novinarskim otkrićima.

01. “A Beautiful Day in the Neighborhood” (2019)

Film o čoveku koji je želeo od sveta da stvori lepše mesto i radio je na tome neprestano. Fred Rodžers (Fred Rogers) bio je televizijski voditelj, muzičar, lutkar i producent koji je 33 godine vodio i producirao popularnu seriju namenjenu predškolskom uzrastu.

Fokusirao se na brojne psihičke i fizičke probleme sa kojima se suočavaju deca: od upisa u školu, preko razvoda braka roditelja, do smrti u porodici. Bazirano na istinitoj priči o dugogodišnjem prijateljstvu između Rodžersa i novinara Toma Junode koji ga je došao intervjuisati.

02. “All The President’s Man” (1976)

Zasniva se na istoimenoj knjizi Karla Bernstina (Carl Bernstein) i Boba Vudvorda (Bob Woodward) i objašnjava kako su dvojica novinara razotkrila aferu, koja je od 1972. do 1974. potresla Ameriku. Naime, tada se ispostavilo da je republikanska partija na čelu sa Ričardom Niksonom prisluškivala štab Demokratske stranke, kako bi ostvarila bolju prolaznost na predstojećim izborima i na taj način zloupotrebila svoju političku moć.

03. Beautiful Boy (2018)

Baziran je na memoarima Dejvida Šefa (David Sheff), o odnosu njega i njegovog sina Nika koji je zavisnik o narkoticima. Film je hronika ljubavi, boli, tuge, saosećanja, razumevanja, uspona i padova, oporavka i razočaranja. I nije ispovest samo jednog čoveka, niti problem samo drugog, već beleška života čitave jedne porodice koja se zajedno bori sa zavisnošću.

04. “Kill The Messenger“(2014)

Novinar Geri Veb (Gary Webb) godinama je istraživao sumnjive radnje koje su u vezi sa preprodajom kokaina i umešanosti funkcionera u to. Bez obzira na pretnje, zastrašivanja, i ozbiljna upozorenja da prestane sa istraživanjem, Veb je sve što je otkrio, objavio online kao Dark Alliance, a uprkos raskrinkavanju ozbiljnih zločina život mu se pretvorio u konstantnu brigu o zaštiti sopstvenog života i života njegove porodice.

05. “Tower” (2012)

Bivši marinac Čarls Vitman (Charles Whitman) 1. avgusta 1996. godine popeo se na vrh tornja zgrade “University of Texas” i počeo nasumično da puca u ljude.

Pamela Kolof (Pamela Colloff) ispričala je priču o tome što se dogodilo tokom tih sat vremena koliko je užas trajao i to kroz svedočanstva nekoliko desetaka ljudi – onih koji su bili pogođeni, koji su mu uzvratili, koji su spasili nečiji život, koji su nekoga izgubili.

Nesrećan istorijski događaj, od kojeg su nažalost masovne pucnjave postale češće, koji je prepričan u tekstu, oživljen je u obliku višestruko nagrađivanog animiranog filma iza kojeg stoji Kejt Majtland (Keith Maitland).

06. Adaptation (2002)

Nesrećan istorijski događaj, od kojeg su nažalost masovne pucnjave postale češće, koji je prepričan u tekstu, oživljen je u obliku višestruko nagrađivanog animiranog filma iza kojeg stoji Kejt Majtland (Keith Maitland).

Drama, satira, malo komedije, i malo bizarnosti – film Spajka Jonzea (Spike Jonze), nastao je po tekstu Sjuzan Orlean (Susan Orlean), o Džonu Laročeu (John Laroche), koji je bio uhapšen zbog uzgajanja zaštićenih vrsta orhideja kojima je bio opsednut.

Ostvarenje prati proces adaptiranja Orleanine knjige “The Orchid Thief“, a u glavnim ulogama našli su se Nikolas Kejdž (Nicolas Cage) i sjajna Meril Strip (Maryl Streep).

07. Fear Loathing in Las Vegas (1998)

Legenda nad legendama. I film, i Hanter Tompson (Hunter Thompson) prema čijoj je knjizi film snimljen, i Teri Giliam (Terry Gilliam), i glumci Džoni Dep (Johnny Depp) i Benisio del Toro (Benicio del Toro).

Mišljenja su podeljena, od onih koji ga obožavaju do onih koji ga ne podnose, ali je činjenica da je nemoguće ne znati za njega.

Novinar i pisac Hunter S. Tompson bio je poznat po svojoj nekonvencionalnosti tako da činjenica da je ovakav film napravljen prema njegovim iskustvima nije veliko iznenađenje.

Psihodelici, neobični novinari hipi kulture, Las Vegas i reportaža o biciklističkim trkama koja ne ide baš onako kako je zamišljeno.

Izvor: Bosonoga.com