BELI SAN

Beli san je domaći kolač, po izgledu veoma sličan princes krofnama, a nekima i prilično ukusniji od mnogo poznatijeg pandana. Kad su u pitanju slatkiši, nikome ne verujte na reč, već probajte da ih sami napravite i proverite.

beli san

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
6 jaja
16 kašika šećera
16 kašika vrele vode
16 kašika brašna
1 prašak za pecivo
ZA FIL:
1 litar mleka
12 kašika gustina
250 grama margarina
250 grama šećera u prahu
1 narandža
10 kašika šećera
100 grama kokosovog brasna

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. U sud za mućenje polupamo jaja, mutimo mikserom, dodamo šećer i mutimo dok se ne rastopi. Dodamo vodu, prašak za pecivo, brašno i mešamo samo dok se smesa ne sjedini. Testo nanesemo u pravouonu tepsiju srednje veličine, obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Pripremamo fil tako što u šerpu, na šporetu, sipamo 600 mililitara mleka i dodamo šećer. U preostalo mleko dodamo gustin i promešamo žicom za mućenje. Neprekidno mešajući žicom u provrelo mleko dodamo razmekšan gustin. Kada krem dobije potrebnu gustinu, sklonimo šerpu sa šporeta. Ostavimo krem da se ohladi.

U sud za mućenje stavimo margarin, šećer u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane penast. Dodamo ohlađen krem, sok od narandže i izmutimo mikserom. Patišpanj izvadimo iz tepsije i odstranimo papir. Pomoću čaše od patišpanja vadimo okrugle forme. Isečemo forme, horizontalno, na polovine.

Filom punimo kuvarski špric. Fil nanesemo na donju polovinu forme, a na fil, bočno, stavimo drugu polovinu. Na isti način pripremimo i ostale kolače. Na kolače nanesemo kokosovo brašno i pomoću šprica ukrasimo filom. Pomoću cediljke na fil, po ukusu, nanesemo cimet.

Prijatno!