APEL U VREME PANDEMIJE

Jedan od najpoznatijih gastronoma Masimo Botura uputio je apel italijanskoj vladi da pronađe način da pomogne restoranima koji, kako je rekao, ne mogu da prežive nove epidemiološke mere.

 

Čuveni italijanski gastronom Masimo Botura objavio je, u jeku drugog talasa pandemije virusa korona, otvoreno pismo u kome se založio za hitne mere za spasavanje italijanskog ugostiteljskog sektora.

masimo botura

Italijanska vlada naložila je zatvaranje restorana u 18 sati, što će, kako se ocenjuje, naneti ogromnu štetu ugostiteljima u zemlji čiji imidž umnogome počiva na odličnoj hrani i ogromnom broju vrhunskih restorana.

Pismo je objavljeno u listu Korijere dela sera, i snažno je odjeknulo u Italiji, ali i širom cele planete.

– Pitam se ovih dana: ko smo mi uopšte? Verujem da je svaki restoran u Italiji kao renesansna manufaktura: stvaramo kulturu, ambasadori smo poljoprivrede, motor gastro turizma, obrazujemo ljude. Sada smo pokrenuli i humanističku kulinarsku revoluciju koja prerasta u društvenu – napisao je Botura, dodavši da je gastronomski turizam postao motor razvoja nekih regija Italije.

Botura je napisao da ograničenje radnog vremena do 18h mnoge restorane, naročito za one koji rade samo uveče i vikendom, praktično ostavlja bez prihoda, i predvideo da će i ostali restorani biti u opasnosti od bankrota i duge krize.

– Nas je uvek održavala snaga snova, a ne snaga zarade. Danas, bez likvidnosti, mnogi sanjari neće moći da izdrže sa ovakvim dnevnim prihodima i naša zemlja će izgubiti jedan od nosečih stubova svog identiteta. Manjak gotovine prvo dovodi do neplaćanja zarada, a potom i do neplaćanja dobavljača, rata kredita i na kraju neplaćanja zakupnina prostora. Potreban nam je znak koji če nam vratiti veru. Rizikujemo depresiju i potrebni su nam ohrabrenje i stimulans da bi nam se vratila volja i da se ne bi osećali usamljeno. Konkretno, treba nam ovo:

1) Ograničenje radnog vremena do 23h
2) Finansijska sredstva za rad
3) Fond solidarnosti do stabilizacije evropskog turizma
4) Poreske olakšice za 2021. jer smo platili celu 2020.
5) Smanjenje PDV-a na 4 odsto za iduću godinu.

Politiku čine hrabrost i snovi. Slično kao poeziju. Politika je sagrađena od zamišljanja budućnosti. Politika nevidljivo mora da učini vidljivim – završio je Botura svoj snažan apel.

Izvor: Vinoifino.rs