BAŠTOVAN

Ne treba tim biljkama mnogo pažnje oko uzgoja, jer su navikle da brinu o sebi. Možda samo poneka lepa reč ili jedna kap vode.

 

Kako je lako presaditi ove današnje biljke. Koren im je tanak, mekan; ne idu u dubinu gde je samo srce zemlje u kojoj rastu.

baštovan

Plitko su nasađene u tlo gde su nikle i stalno im treba više sunca i vode, jer ne mogu da napreduju brzinom kojom žele. Saksije su im uvek tesne, a uspevaju jedino kada se prskaju uvoznim preparatima. Njihovi plodovi su obično gorki i bez ikakve slasti, a seme im nikad ne pada pored njih, već uvek leti daleko u neistražene predele gde postaju korov nekih drugih domaćih kultura.

Više im prijaju strane klime i đubriva, pa zato nemaju potrebu da se predugo zadrže na jednom mestu. Međutim, ima i onih biljaka koje zauvek ostanu tu gde su nikle; čiji koren je toliko razgranat i jak da ih je nemoguće iščupati.

Njima ni oluje ne mogu ništa; jednostavno se prilagode i ponosno uzdignu, iako ih neprestano obaraju i seku. Možda je tlo u kome su odavno izgubilo sva hranljiva svojstva i možda je svetlost za njih postala nedostižna, ali one ipak opstaju.

Naučile su da cvetaju u mraku i prkose svim štetočinama koje ih grizu od korena do vrha. Njima je i kap vode dovoljna da daju plodove slađe od meda; možda su tvrdi i retki, ali su zdravi i jedinstveni i baš zato ih svi toliko vrednuju i traže. Ipak, njih ne možete naći na svakom tržištu, jer su čisti, organski, nemodifikovani i lekoviti.

Ne treba tim biljkama mnogo pažnje oko uzgoja, jer su navikle da brinu o sebi. Možda samo poneka lepa reč ili jedna kap vode. Nekad je i suza dovoljna da ne uvenu, jer njihov koren upije tu pažnju i ostavi je neograničeno u sebi. Zato i jesu borci i ostaju uvek zelene i snažne, bez obzira na korov koji ih okružuje. I čekaju trenutak kada će njihova mala bašta prerasti u nepreglednu poljanu, gde će njihova vrsta zaista procvetati.