ODLAZAK VELIKOG MAĐIONIČARA

Džejms Rendi, jedan od najpoznatijih mađioničara modernog doba, poznat po razotkrivanju ljudi koji su u potrazi za paranormalnim pojavama, preminuo je u 92. godini u Americi.

 

Džejms Rendi, koji je rođen u Kanadi, stekao je svetsku slavu kao jedan od najvećih skeptika koji su se bavili raznim stvarima – od duhova do neidentifikovanih letećih objekata.

džejms rendi

Veoma atraktivni nastupi doneli su mu armiju poštovalaca i obožavalaca, među kojima su i televizijski iluzionisti Pen i Teler.

„Ne mogu ni da pišem poruku koliko plačem… Ti si nas izmislio“, napisao je Pen Džilet na Tviteru.

Rendal Džejms Zvinge je rođen 1928. u Torontu.

Tokom mađioničarske karijere izveo je mnogo trikova, a jedan od najpoznatijih je beg iz „ludačke košulje“ dok je visio naglavačke iznad Nijagarinih vodopada.

Tokom sedamdesetih godina 20. veka putovao je na turneju sa rok zvezdom Alisom Kuperom, a na koncertima je na binama izvodio lažne egzekucije muzičara.

Ali Rendi je uvek podsećao publiku da se radi o trikovima, a ne magiji.

I zato je počeo da razotkriva ljude koji su tvrdili da imaju natprirodne moći.

Godine 1972. pomogao je produkcijskom timu američke televizijke NBC da se spremi za gostovanje Urija Gelera, iluzioniste koji je bio poznat po savijanju kašika.

Geleru i njegovim saradnicima nije bilo dozvoljeno da obiđu studio pre početka emisije, a iluzionista na kraju nije uspeo da izvede najpoznatiji trik.

Ipak, Rendijevo prisustvo tog dana u studiju nije nanelo štetu Geleru u daljoj karijeri.

Rendi je razotkrivao i lažne iscelitelje, poput televanđeliste Pitera Popofa koji je tvrdio da je dobio poruke od Boga u vezi sa publikom u studiju, ali je u stvari konstantno nosio „bubicu“ u uvetu.

Rendi je osnovao fondaciju i ponudio milion dolara onome ko dokaže da ima paranormalne moći u nekontrolisanim okolnostima.

Do 2015, kada se Džejms Rendi povukao iz fondacije, još niko nije uspeo da osvoji tu novčanu nagradu.

Izvor: BBC