„SUDBINA“

Dok koronavirus hara njenim rodnim Portugalom, 41-godišnja Ana Moura fado pesmama leči dušu nacije. To je njihova muzika.

 

Glas joj je mekan, pun melanholije, ali tvrdi da fado kao tradicionalna portugalska muzika može da pomogne ljudima širom sveta u ovim teškim vremenima.

fado muzika

Posebno kada joj se dodaju novi elementi. „Nastojim oživeti fado kao muziku koja leči“, rekla je Moura u Madridu gde je nastupila u subotu. „Ima onih koji povezuju fado s nostalgijom ili tugom, ali ja nikada to nisam smatrala tačnim. Upravo suprotno: fado nam omogućuje da razumemo (stvari i druge ljude) ali i da se sami osetimo razumljivima“, dodaje.

Fado, u prevodu „sudbina“, od 19. veka je Portugalcima mnogo više od muzike. Pevali su ga pomorci na dalekim putovanjima nostalgični za rodnim krajem, a takođe i stanovnici siromašnijih lučkih četvrti Lisabona. Njime se izražavaju osećaji, prepričavaju zgode iz svakodnevnog života, govori o neizbežnosti sudbine. Njegova tugaljiva melodija odjekuje u toplim noćima iz restorana i lokala poznatih kao „Kuće fada“.

Žoel Bergere Dezafi, profesorka političke psihologije na madridskom univerzitetu Complutense, koristi fado kako bi svojim studentima objasnila zašto godine 2012. nije došlo do nasilnih protesta tokom privredne krize u Portugalu, za razliku od njene rodne Francuske, Grčke i Španije.

„Fado je duša Portugala. Poslušajte ga i biće vam jasno“, kaže Dezafi.

Obično ga peva jedan glas u pratnji portugalske i klasične gitare.

Fado je u svetu popularizovala pevačica Amalija Rodriges, a ovih dana se obeležava 100. godina od njenog rođenja. Tim je povodom u madridskom pozorištu Teatro Real, gde je Rodriges imala svoj prvi nastup u inostranstvu, organizovan festival fada.

„Amalija je kraljica Portugala. Ona nam je svima uzor“, napominje 35-godišnja Fabia Rebordao, pevačica.

Pevačice nove generacije unose u fado nove elemente, pa ta muzika dobija savremeniju podlogu.“Nikada nisam verovala u granice fada“, napominje Moura. „Može isplivati bilo šta, zavisno od repertoara koji izvodim. No, da bi se to dogodilo moram biti posebno motivisana“, dodaje.

Za nekoliko meseci će objaviti novi album pesama za koji tvrdi da će biti „nešto drugačije“.

„Aj melanholija(…) osećam se tužno samo da bih se (kasnije) osećala dobro“, peva Moura. S tom pesmom završava svoje poslednje koncerte.

Publici u Madridu, glavnom gradu s najviše obolelih od koronavirusa u Evropi, uz podignutu ruku i stisnutu šaku, poručila je: „Samo snažno Madrid“.

Izvor: Hina