NAJVEĆE KULINARSKO PRIZNANJE

U decembru će biti poznato koji će srpski restorani dobiti Mišlenove zvezdice kao prestižne oznake u najpoznatijem gastronomskom vodiču.

 

Srbija će se uskoro pridružiti prestižnom klubu zemalja čiji restorani zavređuju Mišlenove zvezdice, najveće kulinarsko priznanje na planeti!

mišlenove zvezdice

Četrnaestog decembra će biti poznato koji će restorani biti ovenčani zvezdicama u najpoznatijem gastronomskom vodiču.

Pre Srbije, u Mišlenovom „sazvežđu“ već su se našle Hrvatska i Slovenija. Hrvatska ove godine ima sedam restorana sa Mišlenovom zvezdicom, a Slovenija, koja je, ove godine prvi put ušla u Mišlenov vodič, šest restorana, od kojih je jedan, Hiša Franko slavne Ane Roš, zaslužio dve zvezdice i tako i formalno postao najbolji restoran na tlu bivše SFRJ.

Inspektori Mišlena potpuno su anonimni i ne smeju da prihvataju besplatne obroke niti bilo koje druge poklone restorana. Zanimljivo je da čak ni neki od direktora Mišlena ne znaju imena inspektora, kojima se savetuje potpuna diskrecija u obavljanju ovog posla, čak i u svom privatnom okruženju. Nakon ocenjivanja restorana po nekoliko kriterijuma: kvalitet hrane koji ne sme da oscilira, ličnost glavnog kuvara i njegovo majstorstvo u kuhinji, kvalitet namirnica, kao i odnos cene i ponude, inspektori pišu izveštaje na osnovu kojih se dodeljuju i oduzimaju zvezdice.

Prvi Mišlenov vodič objavljen je 1900. godine – firma za proizvodnju automobilskih guma je, u vreme kada je u Francuskoj bilo samo 300 automobila, želela da podstakne novi vid drumskog putovanja, a Francuzima je i tada, kao i sada, najlakše bilo prići preko gastronomije. Prvi vodič sadržavao je i uputstvo za zamenu guma na automobilu. Dvadeset i šest godina kasnije, dodeljene su i prve Mišlenove zvezdice koje su u međuvremenu postale standard u ugostiteljskom biznisu i koje odolevaju svim krizama, pa i ovoj aktuelnoj.

Sistem zvezdica je od početka potpuno podređen putnicima, u skladu sa istorijom brenda Mišlen. Jedna zvezdica označava prvoklasnu hranu, vrednu zaustavljanja tokom putovanja. Dve zvezdice – izvanrednu hranu zbog koje se skreće sa puta. Legendarne tri zvezdice rezervisane su za restorane zbog kojih se planira zasebno putovanje.