ODLIČAN ZA MNOGE BOLJKE

Odavno je poznato da je matičnjak koristan za ljudsko zdravlje. Ipak ga neki neodlučno odbijaju i izbacuju iz upotrebe, dok ga drugi koriste i uživaju u svim njegovim blagodetima.

 

Matičnjak, latinskog naziva Melissa officinalis, predstavlja lekovitu, začinsku i industrijsku biljku. Matičnjak deluje aktivno na više organa. Glavni sastojak matičnjaka je eterično ulje, koje ima vrlo prijatan miris.

matičnjak

Ova biljka je dosta rasprostranjena i može se naći u blizini naseljenih mesta, u žbunju ili pored neke livade ili polja.

Mnogi i ne znaju da ova biljka zapravo i postoji. Nju možemo sretati i sa drugim nazivima, jedan od njih je macina trava.

Za šta se sve koristi matičnjak?

Matičnjak je dobar lek naročito za one koji pate od nesanice, nervoze, mučnine, živaca, povraćanja. On je i delotvoran kod nadimanja u stomaku, problema sa varenjem, ali i za dijareju. Koristio se još u davna vremena i stoga se znalo da je ova biljka dobra za zdravlje ljudi.

Matičnjak upotreba

Sada dolazimo do dela koji je važan za sve one koji čitaju ovaj tekst. U pitanju je upotreba matičnjaka i ko ga zapravo sme koristiti? Možemo vas obradovati činjenicom da je matičnjak preporučljiv za upotrebu kod gotovo svakog uzrasta. Mogu ga koristiti bebe, deca, trudnice, pa i oni potpuno zdravi.

Matičnjak kao lek

Postoji dosta verovanja i narodnih predanja o tome kakav je zapravo matičnjak. Dok ga neki neodlučno odbijaju i izbacuju iz upotrebe, drugi ga već godinama koriste i uživaju u svakom njegovom delu. On se može koristiti u raznim slučajevima kao što mogu biti: grčevi unutrašnjih organa, ubrzan rad srca, migrene.

Moramo pomenuti i činjenicu da matičnjak deluje umirujuće na čitav organizam, opuštajući i relaksirajući ga. Na taj način ova biljka utiče na čitav nervni sistem. Ova biljka je dobra za čišćenje krvi takođe.

Matičnjak za trudnice

Matičnjak se svakako preporučuje trudnicama i budućim mamama. Najviše se savetuju trudnice koje imaju problema sa mučninom ili povraćanjem da uzimaju čaj od matičnjaka. Čaj od matičnjaka možete koristiti umesto vode, u njega možete dodati i malo limunovog soka, da biste poboljšali sam ukus, ali i obezbedili sebi dodatne vitamine.

Ipak, postoji određena grupa ljudi koja smatra da ovaj čaj nije pogodan za trudnice i da njegova upotreba nije dovoljno ispitana. Stoga je dobro da se pre bilo kakve upotrebe konsultujete sa svojim lekarom, jer će te na taj način najbolje zaštiti sebe i svog mališana.

Matičnjak za poboljšanje apetita

Osobe koje nisu veliki gurmani i koje ne uzimaju preterano puno hrane, može da obraduje vest da matičnjak u kombinaciji sa nekom drugom lekovitom travom pojačava apetit. On se može pomešati sa hajdučkom travom ili lincurom. Slabašne osobe će zasigurno poboljšati svoj apetit i imaće veću potrebu za hranom nego inače.

Proizvodi od matičnjaka

Od matičnjaka se zaista mogu dobiti mnogi proizvodi koji imaju puno prednosti po naše zdravlje. Zasigurno se najviše ističu kapi matičnjaka i čaj od matičnjaka koji se dobijaju na potpuno prirodan način.

BioMind kapi protiv depresije

Čaj od matičnjaka

Zasigurno najdelotvorniji proizvod koji dobijate iz matičnjaka je ovaj čaj. Postoji dosta načina za korišćenje ovog čaja, stoga možete ovaj čaj praviti i piti ukoliko imate problema sa štitnom žlezdom, sa spavanjem. Takođe čaj koji se dobija od matičnjaka ima vrlo pozitivan efekat na nervni sistem i zato se preporučuje osobama koje su imale naporan dan i koje planiraju da se odmore i relaksiraju.

Kako napraviti čaj od svežih listova matičnjaka?

Postoji mnogo čajeva i mnogo recepata za njihovu pripremu, mi smo izdvojili nekoliko njih. Čaj od svežih listova matičnjaka je vrlo lako i jednostavno pripremiti, neće zahtevati teške uslove niti dodatnu opremu u kuhinji.

Potrebni sastojci:
• 1 kašičica matičnjaka
• 250 ml vode

Vrlo je jednostavno pripremanje čaja od matičnjaka. Potrebno je da kašičicu matičnjaka prelijete sa 250 mililitara vode koja je ključala. Ovo ostavite nekoliko minuta da odstoji, pa uzmite cediljku ili gazu i procedite tako da će van šoljice ostati sve nečistoće i ostaci matičnjaka.

Ovaj čaj možete piti nekoliko puta u toku dana, mi Vam preporučujemo dozu od 1-2 šolje svakodnevno. Pijte ga uveče, pre spavanja ili ujutru pre obroka. Vodite računa o tome koju količinu čaja uzimate da ne biste izazvali određene neželjene posledice.

Čaj od matičnjaka za štitnu žlezdu

Osobe koje imaju pojačanu funkciju štitne žlezde, mogu imati određene benefite ako budu pili čaj od matičnjaka. Naime prema određenim istraživanjima, došlo se do zaključka da je ovaj čaj dobro rešenje za poboljšanje funkcije štitne žlezde.

Ovaj problem najčešče dovodi do uznemirenosti i ubrzanog rada srca, a kao što smo već naveli, matičnjak je tu da te probleme reši. Stoga ovaj čaj može biti od velike pomoći osobama koje ga budu koristile na način koji je propisan i u granicama normale. Jer preveliko uzimanje ovog čaja može izazvati i neke neželjene posledice kao što su mučnina ili povraćanje. Stoga budite pažljivi i potražite savet od svog doktora, pre upotrebe.

Kapi od matičnjaka

Ove kapi su jedinstveno rešenje u borbi protiv virusa i prehlade. Ove kapi se mogu praviti od 70% alkohola ili nekog drugog alkoholnog pića.

Potrebni sastojci:
• Sveži listovi matičnjaka
• 1 l alkoholnog pića

U teglu ćete staviti oprane listove matičnjaka i u nju ćete naliti alkoholno piće. Jako je važno da se biljka dobro natopi u alkoholu da bi dejstvo bilo uspešno. Teglu zatvorite i ostavite na duži period. U pitanju su 28-42 dana stajanaja na hladnom i tamnom mestu. Potrebno je da u toku ovog perioda nekoliko puta promešate teglu da bi se sastojci dobro sjedinili.

Posle navršena 42 dana, možete uzeti teglu. Potrebno je da procedite kroz gazu ovu tečnost. Nakon toga ponovo je procedite kroz cediljku. Sipajte u staklenu flašu i čuvajte na tamnom mestu. Rok upotrebe do godinu dana.

Preporučuje se da unosite po 1 ml ovih kapi u toku dana. To je malo manje od polovine male kašićice. Unosite ih u kombinaciji sa vodom.