SELO U OFISU

Moderna „seoska“ kancelarija vraća osećaj pripadnosti i ekološki je održiva, tačnije ima karakteristike koje su imala sela u prošlosti.

 

Populacija u gradskim sredinama raste jer je prelazak iz ruralnih područja u gradske sredine sve učestaliji i poprima razmere seoba.

seoska kancelarija

Alarmantni su podaci koji pokazuju koliko se sela, manjih gradova ugasilo, dok se sa druge strane veliki gradovi šire da postojeća infrastruktura to ne može da podrži ali ni toliko brzo se razvija da bi dostigla taj trend.

Istina je da urbani život ima svoje prednosti, ali se nakon nekog vremena javlja taj osećaj nedostajanja sredine koja nije toliko „brza“ i nostalgija za sredinom koja ima “emocije”. Kako se zemlja razvija tako mladi hrle u urbana okruženja okružena staklom, klima uređajima, betonom i savremenim automatizovanim uređajima. Međutim, sve ovo postaje dosadno zbog gubljenja “ljudskosti” odnosno osećaja odvojenosti.

Ovaj projekat vraća taj „osećaj“ pripadnosti i ekološki je održiv, tačnije ima karakteristike koje su imala sela u prošlosti. Koncept dizajna Ho Khue Architects (ALPES) je tu da dočara stari osećaj sela u modernom kancelarijskom prostoru. Na lokaciji su se prvobitno nalazile stare kuće, pampas trava bela, grmlje od bambusa i biljke koje su preživele u ambijentalnim uslovima uz malo doprinosa ljudi. Novi ambijent je umirujući, prirodan i sadrži puno zelenila. Drveće banana, žuto grmlje i domaće biljke presađeni su na prvi sprat.

U okviru objekta nalazi se i nešto nalik fontani kao i stepenice „okićene“ biljkama. Poslovni objekat sa jugozapadne strane karakteriše fasada od dekorativnog betona u cilju sprečavanja zagrevanja i omogučavanja protoka vazduha sa okeana. Na krovu se nalazi gusto zasađena trava i druge biljke kako bi se ohladili spratovi ispod. Na ovom spratu se nalazi menadžerska kancelarija, sala za sastanke i velika otvorena trpezarija sa kompletnom kuhinjom. Ove otvorene prostore okružuju cvetnice kako bi stvorile hladovinu i dale estetsku notu. Sigurno je da se poslovni prostor sa prirodnom ventilacijom, prijatnim ambijentom i zelenilom čini ugodnim okruženjem za klijente i radnike.

Da bi se u potpunosti stvorio ambijent seoskog doma, korišćene su opeke koje nisu izgorele. Pod je izrađen od ukrasnih betonskih pločica sa zemljanom-svetlosivom završnom obradom. Cementni krovovi liče na skele i stvaraju „dubinu“ zbog svojih trodimenzionalnih konstrukcija.

Ovaj moderan objekat daje osećaj nekih prošlih vremena kada je život bio jednostavniji. Omogućeno je ciruklisanje vazduha tako da je uvek prijatna temperature a da nije hladno. Ovaj poslovni objekat doneo je duh i srce ruralnih područja na radno mesto.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs