POHOD NA KROV GRČKE

Elefteria Toizu je vezana za invalidska kolica ceo život, a o osvajanju planinskih vrhova sanjala je godinama. U pohodu na vrh Olimpa pomogao joj je prijatelj.

 

Da iskreno prijateljstvo, ali i snaga ljudske volje ne poznaju granice, dokazuje i 22-godišnja Elefteria koja je osvojila Olimp, najviši i po mnogima najlepši vrh u Grčkoj – na leđima svog prijatelja.

elefteria

Elefteria Toizu je vezana za invalidska kolica ceo život. O osvajanju planinskih vrhova sanjala je godinama.

Životnu želju ispunio joj je prijatelj, Marios Janaku, iznevši je na vrh planine koju je, kako kaže, već osvajao pedesetak puta, prenosi Rojters.

„Osećaji su bili snažni“, priča Elefteria Toizu, studentkinja biologije i ljubiteljka ekstremnih sportova.

„Bila sam srećna, dirnuta… Na kraju, osećaji su bili najintenzivniji kada smo se spustili i shvatili šta smo uradili“, dodala je.

Ovo dvoje osvajača Olimpa dolaze iz grada Drama, na severu Grčke, a upoznali su se preko zajedničkog prijatelja samo mesec dana pre poduhvata.

Janaku, ultramaratonac koji je učestvovao na trkama od Arktika do pustinjskih predela, okupio je tim za podršku s koji ih je pratio većim delom ove avanture.

„Postojale su mnoge poteškoće. Bio je to prvi ovakav projekat i morali smo da okupimo jednu brojnu ekipu“, objašnjava Janaku, dodavši kako je nosio Tisiou u specijalno dizajniranom ruksaku.

https://twitter.com/Goodable/status/1314327173327663104

Najveći deo puta, ali i finalni uspon do vrha, prošli su samo njih dvoje.

„Ali najteži deo puta je bio onaj psihološki. Jedan čovek je preminuo tamo samo dan ranije“, kazao je mladić.

Uspon na Olimp, planinu u Antičkoj Grčkoj poznatu kao sedište bogova, nije za kukavice. Njegovi vrhovi nose nadimak Zevsovo presto, a oni koji se vrate sa osvajanja ove planine pripovedaju o strmim nagibima i klizavim stenama.

„Postojao je izvesni strah jer su stene bile ispred i iza nas, ali nikad se nismo bojali da nećemo uspeti“, ističe Toziu, čiji podvig svedoči o snazi ljudske volje i kada se neke stvari čine nedostižnima.

S druge strane, nesebična podrška njenog prijatelja, svedoči o ljudskoj dobroti ali i istinskom prijateljstvu.

„Nikad nisam učinio ništa lepše. Mislim da me je ovo upotpunilo kao osobu“, rekao je Janaku.

Događaj je privukao pažnju mnogih pa i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa, koji im je čestitao preko videa.

Izvor: N1