IŠLA S VIKINZIMA U POHODE

Velika i dugodlaka mačka, poznata i kao Norveška šumska mačka je predak poznate američke mačke Main Coon i širom sveta popularan kućni ljubimac.

 

Poznata je i kao Skogkat (skogkatt) i autohtona je norveška rasa mačaka. Naziv šumska označava njen izgled i ponašanje koje je slično divljim šumskim mačkama.

norveška šumska mačka

Iako je u drugim krajevima sveta do kraja sedamdesetih godina prošlog veka bila nepoznata, vekovima i milenijumima unazad pominje se u skandinavskoj mitologiji i bajkama.
Prema predanju, Freja (boginja ljubavi) vozila se u kočiji koju je vuklo šest velikih mačaka ove rase.

Prema pisanim tragovima, norvešku šumsku mačku Vikinzi su vodili sa sobom u pohode, kako bi na brodovima lovile glodare, a istorijski podaci pokazuju da su mačke ove rase pratile i skandinavskog istraživača Lejfa Eriksona u njegovim misijama (prvi Evropljanin koji je naselio Severnu Ameriku).

Norveška šumska mačka je odličan lovac, snažna i jaka mačka koja se vešto penje po drveću i hvata ptice. Jedna je od retkih mačaka koja može da savlada odraslog pacova, pa je i zbog toga cenjena.

Zbog parenja s kratkodlakim rasama, norveška šumska mačka gotovo je potpuno nestala, a nakon Drugog svetskog rata u Norveškoj je ostalo svega nekoliko primeraka ove prelepe mačke.

Zahvaljujući naporima ljubitelja ove rase, opstala je i ubrzo počela da učestvuje na izložbama širom Evrope.

Norveški kralj Olaf (preminuo 1991. godine) proglasio je ovu rasu zvaničnom mačkom države Norveške. Od 1965. godine pod zaštitom je države.

Tek krajem sedamdesetih godina prošlog veka počela je da se izvozi, a u SAD je ova mačka stigla tek 1979. godine. Prema podacima, danas ih u Norveškoj ima tek 1.200 komada.

Spada u velike mačke raskošnog i mekog krzna, ima podkrzno, pa joj naziv šumska i te kako pristaje.

Iako krupna i pomalo grubog izgleda, ova rasa spada zapravo u jednu od najprivrženijih ljudima. Obožava decu, kao i druge mačke i pse ako se od malena navikne na njih.

Inače, može se desiti da juri manje pse po ulici, jer je hrabra i nezavisna. Zna da štiti slabije mačke od pasa.

Norveška šumska mačka voli ljude i voli blizinu ljudi ali ne spada u tip mačke koja će vam boraviti u krilu, kao što to rade Main Coon ili sijamska mačka. Ona se malo pomazi sa ljudima i ide svojim putem, ima osećaj nezavisnosti.

Vrlo je pokretljiva i aktivna tako da nije za stanove, traži puno otvorenog prostora. Generalno je solidnog zdravlja ali treba ih kupovati iz proverenog legla da ne bi došle sa genetskim bolestima.