MIŠLJENJE O DUHU ZAPADA

„Amerika ne veruje u Boga, tamo svet postoji radi čoveka“, govorio je Jesenjin o Americi.

 

Za poznati ruski dnevni list „Izvestija“ slavni književnik Sergej Jesenjin dao je svoje mišljenje o Americi. Bilo je to 1923. godine.

jesenjin americi

„Slušajte, – kaže mi jedan Amerikanac, – poznajem ja Evropu. Ne treba sa mnom da sporite. Prošao sam ja Italiju i Grčku. Video sam Partenon. Tako da tu za mene nema ničeg novog. Znate li da mi u državi Tenesi isto imamo Partenon, samo mnogo noviji i lepši?“

Ne znaš da li da se smeješ ili da plačeš od takvih reči… One izvanredno opisuju Ameriku u svemu onom što predstavlja njihovu kulturu.

Amerika ne veruje u Boga. Nemaju oni vremena da se bave tim glupostima. Tamo svet postoji radi čoveka. Mi smo navikli da živimo pod mesečevom svetlošću, da palimo sveće pred ikonama, a nikako ne pred čovekom…

Vladavina dolara je kod njih uništila svako stremljenje ka bilo kakvim složenijim duhovnim pitanjima. Amerikanac je potpuno uronjen u biznis i drugo ga ništa ne interesuje. Umetnost je u Americi na najnižoj tački razvoja. Sve to govori o tome da su Amerikanci narod mlad i još nedovoljno zreo. Da je ogromna kultura mašina, koja je proslavila Ameriku, samo proizvod interesa industrijalaca, a ne pokazatelj narodnog genija.