STARIJA OD HRISTA

Prva javna berba Stare masline biće održana u subotu 10. oktobra, sa početkom u 11 sati, u organizaciji Društvo maslinara Bar i JP Kulturni centar Bar.

 

Prva javna berba Stare masline biće održana u subotu 10. oktobra, sa početkom u 11 sati, u organizaciji Društvo maslinara Bar i JP Kulturni centar Bar.

berba masline

– Ovo će biti prva javna i kontrolisana berba Stare masline. Berbu će, isključivo ručno bez bilo kakvih mašina i tresača, odraditi barski maslinari i ljubitelji masline strogo vodeći računa o merama NKT. Celi postupak će se snimati i za preradu će se koristi plodovi isključivo ubrani sa Stare masline. Nakon berbe proizvešćemo vrhunsko ekstra devičansko ulje od biljke koja je posađena više od 250 godina pre Nove ere, kazao je Ćazim Alković, predsednik Društva maslinara Bar.

Alković ističe da je izuzetna privilegija učestvovati u ovom posebnom događaju gde će se, uz poštovanje mera NKT, okupiti mnogobrojni ugledni Barani, kao i barski i crnogorski maslinari. To će biti biti prva javna berba i prerada plodova Stare masline “koja će ostati zapisana u istoriji”.

Dan kasnije, biće organizovana degustacija ekstra devičanskog maslinovog ulja proizvedenog isključivo od Stare masline, kao i drugih maslinovih ulja sa područja Bara i Ulcinja

– Pored promocije Bara i Stare masline, ovo je i edukacija za crnogorske maslinare. Društvo maslinara Bar je od ove godine preuzelo brigu nad Starom maslinom, izvršilo je sanitarnu rezidbu, prihranu preko lista i zemlje, te redovno i pravovremeno zaprašivanje. Stara maslina je više nego obilno rodila, što potvrđuje da se primjenom odgovarajućih mera mogu ostvariti ozbiljni rezultati, zaključio je Alković.

Izvor: Novosti.rs