IMA JE NA BALKANU

Dok očekujemo vakcinu protiv koronavirusa, nemački naučnici otkrili su da slatki pelin može pomoći u lečenju ove bolesti. Ova biljka, između ostalog, raste u Hercegovini.

 

Svet je u trci za pronalaskom pouzdane vakcije protiv kovida 19 – neočekivane pošasti 21. veka koja je do sada odnela više od milion života, a gotovo 35 miliona je obolelo. Za sada. Međutim, naučnici sa nemačkog Instituta Maks Plank u Potsdamu istražuju kako pomoći obolelima, kako ih lečiti od koronavirusa i to uz pomoć jedne „obične“ lekovite biljke. U pitanju je slatki pelin.

slatki pelin

Raspolažu rezultatima koji ulivaju nadu za početak kliničkih ispitivanja. Istraživanja su iznenadila naučnike: ekstrakti slatkog pelina aktivni su protiv SARS-CoV-2. Listovi biljke slatkog pelina (Artemisia annua) uzgajani u Kentakiju, u SAD-u, najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije s čistim etanolom ili destilovanom vodom, ali i dodavanjem kafe.

Slatki pelin protiv korone?

Petra Mihića iz Ljubinja ta vest nije posebno iznenadila. On već godinama jedini u BiH i na bio osnovi uzgaja upravo slatki pelin, višestruko lekovitu biljku koja se decenijama upotrebljavala kao lek protiv malarije, a u Hercegovini često raste i kao samonikla.

„Kada se u Hercegovini pre nekoliko godina masovno počelo saditi smilje, koje je takođe lekovita biljka, ja sam hteo da učinim nešto drugačije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cenio pelin u lečenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolji kvalitet u najboljim uslovima uzgajanja ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura s organskim uzgajanjem slatkog pelina“, kaže Petar Mihić.

Ipak, koliko fitoterapija, lečenje lekovitim biljkama, ima podršku i u „službenoj“ medicini?

Dr Andrea Jurić kaže da su se s mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u lečenju kovida 19 lekari upoznali tokom pandemije.

„U habitusu naroda koji žive na području Hercegovine je traženje leka u mešavinama biljnog porekla kojima je Hercegovina jako bogata. Upoznata sam s činjenicom da su ljudi s ovih prostora konzumirali čaj od slatkog pelina te prijavljivali pozitivne učinke u svim fazama infekcije kovid 19. Smatram da bi bilo jako korisno sprovesti dodatne kliničke prospektivne studije po ovom pitanju“, kaže ova epidemiološkinja.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Prof.dr Jasenko Karamehić, internista imunolog, jedan od vodećih u BiH i s bogatim iskustvom rada u medicinskim centrima širom sveta, kaže da „sve ima itekako smisla“.

Specifično nespecifično delovanje

„I to zato što slatki pelin deluje na malariju, a antimalarici, lekovi kao klorokin, cidrofloroksin itd., spadaju u grupu lekova koji imaju određenu specifično-nespecifičnu aktivnost kao ramdesivir ili neki drugi retroviralni, antivirusni lekovi protiv na primer AIDS-a itd., i na kovid 19“, kaže prof. dr Karamehić.

On podseća da se deo ove biljke u Aziji upotrebljava u lečenju malarije te da već godinama stanovništvo koristi njena lekovita svojstva.

„I tu je ta poveznica. Meni, kao imunofarmakologu to je još lakše shvatiti i vidi se da svi lekovi koji deluju na uzročnika malarije, deluju uspješno i na kovid 19. Da se razumemo, nije to specifični lek, ali jeste specifično nespecifični – znači ima određen učinak“, zaključuje prof. dr Karamehić.

Potrebno je najbolje, a ne vakcina s prefiksom

Dok slatki pelin, prema stavovima naučnika, potvrđuje značaj u lečenju obolelih od kovida 19, svet očajnički čeka učinkovitu vakcinu. Prema ovom bosanskohercegovačkom naučniku, ono mora bi najbolje i bez „prefiksa“.

„Rekao da treba da uzmemo najbolju vakcinu. Najučinkovitiju, s najmanje neželjenih posledica i bez prefiksa rusko, kinesko, američko, britansko, tursko… Što se mene lično tiče, a radio sam širom sveta, najviše nade polažem u britansku vakcinu s Oksforda. To je evropska vakcina, ispitana dominantno na Evropljanima, koji zemljopisno žive ‘pod istim krovom’, vrlo sličnom klimom i ono bi nam najbolje odgovaralo“, smatra prof. dr Karamehić.

Izvor: DW.com