BLAGO AJURVEDSKE MEDICINE

Reč „triphala“ doslovno znači „tri ploda“, jer se sastojak sastoji od tri lekovite voćne biljke poreklom iz Indije.

 

Triphala (trifala) je biljni preparat koji se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini. To je moćan lek koji se koristi za lečenje različitih oralnih i digestivnih tegoba, kao što su gingivitis i zatvor (opstipacija). Njegovi terapeutski efekti potiču od antioksidativnih, antiupalnih i antibakterijskih svojstava.

triphala

Reč „triphala“ doslovno znači „tri ploda“, jer se sastojak sastoji od tri lekovite voćne biljke poreklom iz Indije – indijskog ogrozda (amalaki), crnog mirobalana (haritaki) i beleričkog mirobalana (bibitaki). Iz ovog razloga se obično naziva poliherbalnim lekom.

Praktičari ajurvede veruju da triphala donosi dodatne zdravstvene benefite, jer se kaže da njene komponente deluju sinergetski (zajedno).

Triphala za oralno zdravlje

Istraživanja pokazuju da ispiranje usta triphala vodicom za usta može pomoći u lečenju sledećih oralnih zdravstvenih problema:

  • gingivitis
  • dentalni plak
  • čirevi u ustima
  • gljivična infekcija

Gingivitis je blagi oblik bolesti desni izazvan lošom oralnom higijenom. Tipično je povezan sa stvaranjem plaka koji zatim dovodi do upale okolnog tkiva desni.

Jedna klinička studija otkrila je da je triphala jednako efikasna kao i hlorheksidin koji se koristi za ispiranje usta u sprečavanju plakova i gingivitisa. Lekari ga obično propisuju za ubijanje oralnih klica. Međutim, smatralo se da nije bezbedan u velikim dozama, pošto je klasifikovan kao otrovni sastojak.

Druge studije takođe sugerišu da triphala može da inhibira rast gljivica. Prema jednom istraživanju, to može da spreči širenje nekih vrsta kandide u ustima. Autori su dodali da tanini i biljna jedinjenja u trifali imaju antioksidativna svojstva koja mogu da zaleče rane u usnoj duplji.

Za zdravlje organa za varenje

Istraživanja takođe pokazuju da je trifala korisna za zdravlje organa za varenje.

U studiji na miševima, istraživači su rekli da se kod njih vidi „značajan pozitivan efekat“ na zatvor stomaka. To je zato što su crni i belerički mirobalan (dve od tri komponente trifale) poznati kao snažni laksativi. S druge strane, indijski ogrozd ima astringentna svojstva koja mogu da pomognu u hlađenju unutrašnje sluzokože želuca i smanjenju upale.

Osim toga, trifala može biti od koristi ako imate sindrom iritabilnog creva (IBS), naročito ako je glavni simptom zatvor. Istraživanja pokazuju da uzimanje trifale sa ili bez probiotika može povećati IBS tretman.

Štaviše, trifala može pomoći u uravnoteženju količine korisnih i štetnih bakterija u crevima, što je važno za celokupno zdravlje creva.

Studija je otkrila da kombinovanje trifale sa probioticima ne samo da može poboljšati mikrobiološki sastav creva, već može poboljšati i način na koji telo metabolizuje hranu.

Triphala dolazi u obliku kapsula, tableta ili u prahu. Koji je od ovih pojavnih oblika prikladan zavisi od toga za koju vam je svrhu trifala potrebna. Ako je potrebna kao sredstvo za ispiranje usta, preporučuje se trifala u prahu. Jednostavno pomešajte dve do tri kašike sa jednom litrom vode i pustite da smeša proključa.

Ako je koristite za poboljšanje varenja, preporuka su kapsule i tablete. Ne postoji utvrđena doza trifale za unutrašnju upotrebu, iako kod mnogih suplemenata svaki sastojak iznosi oko 300 miligrama (mg) po dozi. To znači da jedna doza može biti najviše do 1.000 mg trifale.

Svakako je najbolje da se prvo obratite svom lekaru pre nego što uzmete bilo koje biljne suplemente.