ROĐENI VOĐA

Izdizanje i uspon Vladimira Putina mnogi pripisuju njegovoj liderskoj harizmi i ekstremnoj sposobnosti da Rusiju vodi mudro.

 

Kako se desio uspon Putina, koji je pre 21 godinu bio šef Federalne službe bezbednosti (FSB)?

uspon putina

Rusija je jeseni te 1999. godine bila na korak od gubitka Dagestana, a teroristi su bili blizu da odvoje Kavkaz od Rusije.

Tada se pojavio čovek koji je izjavio da mu treba dve nedelje da uspostavi punu kontrolu nad Dagestanom.

Bio je to čovek nepoznatog prezimena, Putin, direktor FSB-a koga je Jeljcin upravo doveo na mesto premijera umesto smenjenog Sergeja Stepašina.

Četrnaest dana kasnije, Putin sa generalima pod šatorom u Dagestanu diže čašu za oslobođenu svetu zemlju.

U ponoć te 1999. godine Boris Jeljcin uvodi Rusiju u novi milenijum sa novim predsednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom. Odmah se izvršava predaja vlasti koja podrazumeva i predaju nuklearnog koferčića.

Putin odmah kreće sa dizanjem morala vojske koji je bio na najnižem mogućem nivou. Seda u helikopter i već sledeće večeri leti za Mahačkalu, odakle kreće za Gudermes u Čečeniji ali mu helikopter gađaju minobacačem, vraća se i seda u borbeno vozilo te kroz ratnu zonu stiže do Gudermesa gde vojnicima govori:

„Vrlo cenim ovo što radite, zajedno ćemo zaustaviti raspad Rusije. Hvataćemo teroriste na ulici, na aerodromima, ali i u toaletima.“

U avgustu 2000. godine dve eksplozije poslale su na dno Barentsovog mora podmornicu Kursk sa 118 članova posade, niko nije preživeo.

Dve godine kasnije grupa terorista zauzela je pozorište na Dubrovki u kome je bilo 916 ljudi.
U spasilačkoj operaciji poginulo je njih 130.

2004. godine teroristi su zauzeli osnovnu školu u Beslanu sa više od 1.000 dece. Poginule su 344 osobe od kojih 186 dece.

Sve se ovo desilo u prve četiri godine Putinove vladavine, a ova tri događaja on opisuje kao najteža ne samo u karijeri, već i u životu.

Prvi njegov potez bio je da zatvori vrata Kremlja za oligarhe ili da od njih zatraži da rade u korist države. Neki su pristali, neki pobegli iz zemlje a jedan od najbogatijih Mihail Hodorkovski završiće u zatvoru.

Posle drugog predsedničkog mandata Putin 2008. godine ne želi da menja Ustav i postaje premijer, na čelo države se vraća 2012. godine, a njegov rejting je veći nego ikad. Dok nakon vraćanja Krima, njegova popularnnost postaje enormna.

Rusija pod njegovom dirigentskom palicom staje na noge, u prvoj deceniji njegove vladavine Rusija živi i puni svoj budžet pretežno izvozom nafte.

Plate i penzije ne samo da ne kasne, već postepeno rastu. Prosečna ruska porodica više ne mora da razmišlja šta će jesti, već na kojoj destinaciji će provesti godišnji odmor.

Ovakva situacija ne odgovara svima te je na međunarodnoj sceni situacija krajnje nestabilna.

Amerika i Evropa uvode sankcije najvećoj zemlji na svetu. Vrednost rublje pada, zemlja na godišnjem nivou gubi stotine miliona evra.

Na ovaj udarac Rusija odgovara istom merom, pa Evropa i Amerika gube još više, a Putin u svom stilu dodaje da će zatvoriti vazdušni prostor nad Rusijom i u roku mesec dana sve najveće svetske avio kompanije će doživeti bankrot.

Nakon ove prve velike krize, zemlja koja je do tada uveliko zavisila od nafte, počinje da razvija svoju proizvodnju kao nikada ranije. Smanjuje se ekonomska zavisnost od sirovina, a velika Rusija nakon nekoliko vekova ponovo uspeva samu sebe da hrani.

2014. godine Rusija u Sočiju organizuje najjužniju zimsku Olimpijadu na svetu, dok 2018. godine organizuju Svetsko prvenstvo u fudbalu i dobijaju priznanje za najbolju organizaciju u istoriji ovog takmičenja.

Ivan Iljin je ruski filozof koji je celi svoj život pokušavao da dokuči zbog čega se Rusiji dešava to što joj se dešava kroz istoriju. Umro je 1954. godine i sahranjen je u Švajcarskoj.

Putin po dolasku na vlast organizuje sastanak na kome kaže da ističe zakup zemlje za Iljinov grob. I zaista, po švajcarskim zakonima, ako se zemlja i grob 50 godina ne održavaju, u taj grob se može sahraniti drugi čovek.

Putin organizuje ponovnu sahranu Iljina i njegove supruge na groblju Donskog manastira u Moskvi, pokazujući da je stub njegove vlasti, krst. Iljin će do danas ostati filozof koga Putin najčešće citira.

68 godina napunio je 7. oktobra najštićenija osoba na svetu, Vladimir Vladimirovič Putin. O bezbednosti šefa Kremlja u svakom trenutku brine 10.000 ljudi.

Za razliku od američkih telohranitelja koji skaču pred automobile i svaku priliku koriste da demonstriraju silu, dužnost telohranitelja u Rusiji je da budu nevidljivi.

Kao major KGB-a Putin zna šta je opasnost. Lično obezbeđenje je stvorio od posebnog odeljenja svoje bivše službe zvano „devetka.“

O ljudima koji čuvaju Putina ne zna se skoro ništa, osim da su najobučeniji na svetu, tajnost im je u opisu posla tako da u većini slučajeva ni njihove porodice ne znaju čime se oni u stvari bave.

Njihov izgled strogo je propisan, moraju da budu barem 20 centimetara viši od njega ali istovremeno da budu neupadljivi. Sa specijalni legitimacijama, odgovaraju lično Putinu.

Ipak, javno je vidljiv samo mali deo njegovog obezbeđenja koje ide lično uz njega. Tu su hiljade ostalih agenata i komandosa, iako izgleda da Putin nekad sam šeta ulicom, istina je da ga u tom trenutku prati stotine pari očiju.

A tu su i osobe poput kuvara i degustatora hrane.

Kada Putin odlazi u zvaničnu posetu nekoj zemlji, stotine agenata tamo odlazi mesecima ranije nego on spakuje kofer. Ispituje se teren, pravi ruta kretanja, proveravaju mrtvi uglovi na ulicama, šahtovi koji moraju biti zavareni…

Ne zna se ni kakvom tehnologijom njegova služba raspolaže, ali su poznati slučajevi poput onog tokom Putinove posete Kerčkom moreuzu 2016. godine kada je jedan norveški brod zalutao jer mu je radar greškom pokazivao da se nalazi kilometrima dalje.

Tokom njegovih poseta ometanje satelita se vrši vrlo često kako bi se sprečili napadi iz vazduha…

U zvanične posete Putin putuje avionom tipa „Iljušin“ IL-96-300P. Uvek polete takva dva aviona, a samo obezbeđenje zna u kojem je tačno Putin. Avion u vazdušnom prostoru Rusije prate „suhoj“ lovci pete generacije SU-57.

Sa njim putuje i njegova limuzina Aurus Senat teška šest tona, projektovana da izdrži manji nuklearni udar, a u njoj se između ostalog nalaze i predsednikove zalihe krvi. U avionu se nalaze i njegov lični kuvar kao i lekarski tim koji ima mogućnost da radi transplataciju srca u vazduhu.

Avion je poznat i kao „komandni centar“, jer Putin u njemu može da obavlja sve državničke poslove kao da se nalazi u Kremlju, uključujući i komandu nad oružanim snagama Ruske Federacije.

Sa FB profila Dean RS