KULINARSKI OLIGARH

Jevgenij Prigožin (58) ima bliske lične veze s predsednikom Rusije, zbog čega je nazvan „Putinov kuvar“, zato što su njegove kompanije obezbeđivale usluge keteringa za događaje u Kremlju.

 

Kompanije koje se mogu povezati s oligarhom Jevgenijem Prigožinom dobile su od 2011. najmanje 5.393 ugovora s ruskom vladom vredne više od 209 milijardi rublji (3,2 milijarde dolara), pokazuje istraga Karent tajma (Current Time) i antikorupcijskog portala Municipalni skener.

putinov kuvar

Većina ugovora je zaključena za obezbeđivanje hrane i drugih usluga vojnim jedinicama, ali su Prigožinove kompanije takođe radile ketering za škole i zdravstvene ustanove.

Pravi broj ugovora mogao bi biti dosta veći, delom zato što je Prigožin napravio neprozirnu mrežu vlasništva koja otežava praćenje svih njegovih aktivnosti, a delom zato to je 2017. premijer Dmitrij Medvedev objavio vladinu odluku koja je omogućila agenciji za snabdevanje vojske Voentorg i njenim podružnicama da prikriju informacije o svojim tenderima iz razloga nacionalne bezbednosti.

Mnoge kompanije su u vlasništvu Prigožinovih poznatih saradnika ili oni njima upravljaju, dok druge imaju zajedničku adresu ili kontakt informacije s Prigožinovim carstvom. Nekoliko njih angažuje istu advokaticu, Irinu Medved, da ih predstavlja u sporovima s Ministarstvom odbrane ili drugim vladinim agencijama.

Karent tajm je tražio od dvojice finansijskih stručnjaka da ispitaju kompleksnu mrežu međuveza Prigožinovih kompanija. Nijedan od njih nije pristao da govori pod svojim imenom, a jedan je rekao: „S obzirom na toksičnu prirodu gospode o kojoj pričamo, pristajem jedno da budem identifikovan kao poslovni izvor“.

„To je klasičan sistem“, rekao je jedan od stručnjaka. „Dve ili tri strukture se nadmeću na jednom tenderu. Posedujete ih sve. Dobijate ugovor s minimalnim naporom… Mada ponekad možete videti da rivalske kompanije imaju jednu adresu, jednog direktora, jednu email adresu. To je stari sistem – korišćen je 1.000 puta i biće korišćen još 1.000 puta.“

Prigožin (58) ima bliske lične veze s predsednikom Vladimirom Putinom i nazvan je „Putinov kuvar“ zato što su njegove kompanije obezbeđivale usluge keteringa za događaje u Kremlju.

Za njega se veruje da kontroliše Agenciju za istraživanje interneta (Internet Research Agency), poznatiju kao „sanktperburška fabrika trolova“, i koja je povezana s brojnim kampanjama dezinformisanja na društvenim medijima protiv američkih i evropskih kompanija. Takođe se veruje da kontroliše privatnu vojnu kompaniju Vagner koja je obezbeđivala plaćenike i druge usluge na istoku Ukrajine, u Siriji, Africi i drugim mestima.

On je meta sankcija SAD zbog navodne uloge u podržavanju ruske aneksije ukrajinskog regiona Krima 2014. i vojne podrške Moskve separatističkim formacijama u delovima istoka Ukrajine.

Rođen u Lenjingradu 1961, Prigožin je osuđen zbog pljačke i dobio je uslovnu kaznu 1979. Zbog pljačke, prevare i organizovanja prostitucije 1981. je dobio 12 godišnju kaznu zatvore. Ostatak te decenije je proveo u zatvoru. Posle izlaska počeo je karijeru u poslovima s hranom, otvorivši mrežu štandova za hot dogove u Sankt Peterburgu.

Izvor: RSE