TEHNOLOGIJA KOJA JE PODELILA SVET

Izraz „5G mreža“ u ušima mnogih na ovim prostorima na prvi pomen izaziva ljutnju, bes, strah, znatiželju, misteriju. U pitanju su kontroverze svetskih razmera.

 

Peta generacija mobilnih telefona je podelila svet u dva tabora. Jedni tvrde da je ovo početak kraja, drugi da je u pitanju obična teorija zavere. Ostatak, ako uopšte postoji, nalazi se u nedoumici – kome verovati? Kako god bilo, na pomolu je novi tehnološki bum i nema sumnje da će prodaja mobilnih telefona porasti zbog prelaska na novu bržu mrežu.

5g mreža

Kada se govori o 5G mreži, postoji više teorija. Ona probija ljudsku kožu, unosi štetne materije i izaziva mutacije, ubija ptice. Smatra se da će 5G antene biti na svakom koraku, a da će njene visoke frekvencije izazvati posledice velikih razmera. Održanje ekosistema biće pod velikim znakom pitanja. Zvuči zaštrašujuće, iako je još uvek u domenu teorije zavere.

Neki stručnjaci opovrgavaju ovako pesmističan pogled, navodeći frekvencije koje su korišćene i do sada.

Noviteti koje donosi 5G mreža

Ono što je bitno reći, jeste da se izraz 5G ne odnosi samo na mobilne uređaje. Naprotiv. U pitanju je mnogo širi pojam. Postoji nekoliko ključnih noviteta koji podstiču na razmišljanje.

Telemedicina je jedna od prednosti, jer će operacije na daljinu da budu bezbednije, jer 5G nudi do 100 puta veći protok brzine od trenutne. Dronovi bi trebalo da imaju mogućnost dostave paketa. Ono o čemu se priča u regionu već nekoliko godina, a bilo je zamišljano pre nekoliko decenije, kontrola saobraćaja i kretanje vozila bez vozača. Virtuelna stvarnost će tako da obezbedi znatno sigurnije hirurške obuke na virtuelnim modelima. Ljudi koji se bave poljoprivredom moći će da kontrolišu useve automatizovanim navodnjavanjem, zaprašivanjem i veštačkim đubrenjem, a dobro je poznato da preciznost u ovim radnjama direktno utiče na pčele, ptice, leptirove i, naravno, ljude. Magacini bi tako ostali bez posade, a robu naručenu preko interneta, pakovali bi roboti.

Ono što je sigurno jeste da je budućnost bilo koje svetske ekonomije vezana za 5G.

Hladni rat

U toku je ekonomska netrpeljivost koja vlada između dve najveće svetske sile, takoreći, novi Hladni rat, između SAD-a i Kine. Tako je Huavej zabranjen u SAD-u. Reč je o borbi za svetsku dominaciju. U vreme pojave prethodne generacije, odnosno 4G mreže, SAD su inkasirale u svoj nacionalni budžet milijarde dolara od 4G mreže.

Pobednik u trci za 5G inkasiraće neverovatnih pola milijardi dolara. I oko 3 miliona novih radnih mesta. Međutim, SAD, Južna Koreja, Japan i Evropa tvrde da će se njihova testiranja najnovije generacije završiti tek za pet godina. Zanimljivo je da američka mreža AT&T mreža već sada pokazuje oznaku 5G i kada su povezani na 4G mrežu. Iako je u pitanju marketinški trik, a ne prava 5G mreža, očigledno je da to ne predstavlja veliki problem korisnicima usluga.

Kina je obelodanila da će 5G tehnologiju proslediti ka 57 zemalja, ali ono što budi znatiželju je to što SAD-a nema na tom spisku. Očekivano ili ne, tek, čini se da nije daleko vreme kad ćemo saznati da li se oko nas vodi neki novi hladni rat, nakon šest decenija „primirja“.