ANALIZA NAVIKA U PIĆU

Tek obavljena alkoholna statistika prema podacima u Srbiji pokazuje koliko Srbi vole da piju alkoholna pića, šta preferiraju žene, a šta muškarci.

 

Svojevrsna alkoholna statistika pokazana kroz istraživanje Demostata o konzumiranju alkoholnih pića u Srbiji pokazalo je da petina ispitanika uopšte ne konzumira alkohol, dok je 32,8 odsto anketiranih reklo da im je pivo prvi izbor.

alkoholna statistika

Od ukupnog broja ispitanih, 21,9 odsto je reklo da ne pije uopšte alkohol, a od njih su 86 odsto žene, a 14 odsto muškarci.

Prema istraživanju, 28,9 odsto ispitanih je reklo da preferiraju vino, žestoka pića 14,3 odsto, dok je samo 2,1 odsto reklo da konzumira neko drugo alkoholno piće.

Omiljeno alkoholno piće kod trećine žena je vino, dok se gotovo polovina muškaraca, odnosno 49 odsto odlučilo za vino.

Ispitanici sa visokim i višim obrazovanjem najviše konzumiraju vino, njih 32 odsto, dok oni sa srednjim obrazovanjem najčešće biraju pivo, odnosno njih 44 odsto.

Iz ugla starosne strukture, mlađi ispitanici preferiraju pivo, dok je vino na prvoj poziciji tek u kategoriji ispitanika iznad 65 godina.

Za pivo se odlučuje 38 odsto ispitanih između 18 i 29 godina.

Ako se pogleda po regionima u Srbiji, pivo se najviše konzumira u Beogradu, odnosno 38,8 odsto ispitanika, zatim u južnoj i istočnoj Srbiji – 34,2 odsto, Šumadiji i zapadnoj Srbiji 29,3 odsto i Vojvodini – 28,9 odsto.

Posmatrano po gradovima, pivo se najviše konzumira u Beogradu, potom u Nišu, dok se vino najviše pije u Novom Sadu.

Istraživanje je pokazalo da je u odnosu na 2017. godinu došlo do pada konzumiranja piva za 1,4 odsto i rasta konzumacije vina za 2,8 odsto.

Istraživanje Demostata je obuhvatilo 1.300 ispitanika iz cele Srbije.

Uvoznici i distributeri vina osnovali svoje udruženje

Veliki broj srpskih uvoznika i distributera vina odnedavno je objedinjen u novoosnovano Udruženje uvoznika i distributera vina. Osnivači udruženja kažu da će ono, pored ostalog, biti posvećeno borbi protiv monopola i obezbeđivanju pravednih uslova za tržišnu borbu, a među proklamovanim ciljevima su i zaštita interesa domaćih vinara, organizacija marketinških i promotivnih aktivnosti, predlaganje zakonske regulative u oblasti uvoza i distribucije vina… Kao cilj navodi se i uvođenje evropskih i globalnih standarda trgovine vinom u Srbiji.

Udruženje uvoznika i distributera vina u ovom trenutku broji 26 članova, što je više od devedeset procenata svih učesnika na tržištu.