NEIZBEŽAN SUDAR?

Asteroid Apofis otkriven je 2004. godine i od tada je pod stalnim nadzorom astronoma, piše „Lajvsajens“.

 

Asteroid Apofis, nazvan po egipatskom bogu haosa, približava se Zemlji i ubrzava, a naučnici su izračunali kada bi mogao da stigne do naše planete.

apofis

Ipak, navode da je mala verovatnoća da će Apofis udariti u Zemlju.

Asteroid Apofis, prema poslednjim proračunima astronoma, trebalo bi da se približi Zemlji 2068. godine.

Prema njihovoj računici, šansa da pogodi našu planetu je 1 prema 150.000.

Kako je objasnio Dejvid Tolen, astronom sa Univerziteta Havaji, Apofis ubrzava zahvaljujući tzv. Jarkovski efektu, odnosno različitim temperaturama hemisfera asteroida, zbog čega mu se menja i orbita.

Ovaj asteroid otkriven je 2004. godine i od tada je pod stalnim nadzorom astronoma, piše „Lajvsajens“.

Iako su precizno izračunali kada bi mogao da se približi Zemlji, naučnici još ne mogu da tvrde da će nas i promašiti, jer još ne mogu da izračunaju uticaj solarnih vetrova i Sunčeve gravitacije na putanju asteroida.

Prvi bliski susret Zemlje sa Apofisom trebalo bi da bude već 2029. godine, kada će on još detaljnije biti proučen, a biće vidljiv i golim okom.

– Najvidljiviji će biti 13. aprila 2029. godine. To približavanje će biti kritično, jer ćemo na osnovu njega moći da predvidimo scenarije za budućnost – kaže Tolen.

Naučnici su ranije davali mnogo katastrofičnija predviđanja za susret Apofisa i Zemlje 2029. godine, izračunavši da postoji čak 3 odsto mogućnosti da asteroid udari u našu planetu. Međutim, takve kalkulacije su kasnijim proučavanjem odbačene.

Izvor: Sputnjik