PIONIR TRANSSEKSUALIZMA

Ako ste gledali film „Dankinja“ onda do sada već znate da je Ajnar Vegner bio prva osoba kojoj je 30-ih godina prošlog veka urađena promena pola.

 

Maestralno tumačenje lika slikara koji je u sebi krio Lili Elbe glumcu Ediju Redmejnu donela je nominaciju za Oskara, a film „Dankinja“ je postao veliki bioskopski hit. Ipak, priča o Vegneru i Lili u stvarnosti je bila nešto drugačija od filmske.

dankinja

Ajnar Vegner, noseća ličnost filma „Dankinja“, rođen je u Danskoj davne 1882. godine i bio je osrednje poznat umetnik svog doba. Verovatno za njegova dela danas niko ne bi ni čuo, a ovog umetnika niko se ne bi ni sećao da nije postojala i lepa Lili Elbe, zvanično predstavljana kao Ajnarova sestra.

Samo najbliži ljudi u umetnikovom okruženju znali su tajnu – Ajnar i Lili bili su ista osoba!

Žena u telu muškarca

Ajnar je u danskoj kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Kopenhagenu upoznao slikarku Gerdu Gotlib. Par se venčao 1904. kada je ona imala 19 godina, a on 22. Bio je to partnerski odnos između dva umetnika – Ajnar je specijalizirao crtanje pejzaža dok je Gerda radila kao ilustrator knjiga i modnih magazina.

Ipak, partnerstvo je sezalo i dalje od toga! Kada se par trajno nastanio u Parizu 1912, godine “rodila” se Lili – Ajnar je otvoreno mogao da živi kao žena, a Gerda je krila muževljev alter-ego i pomagala mu u stvaranju novog identiteta. Sve ovo kasnije je dovelo do spekulacija da je ona zapravo bila lezbejka, ali ovo nikada nije potvrđeno.

Vremenom, Gerda je postala poznata po crtežima prelepe žene sa bademastim očima, progonjene zverke obučene u najmodernije i najekstravagantnije haljine tog vremena. Samo najbliži prijatelji i porodica znali su da je model na tim fotografijama zapravo Ajnar!

Tokom ’20-ih i ’30-ih Lili je potpuno potisnula Ajnara. On se redovno oblačio kao žena, išao tako u javnost i priređivao zabave u svojoj kući. Najviše je voleo da obuče najlepšu haljinu koju je imao i šeta ulicama Pariza potpuno neprimetan.

Promena pola

Ajnar je 1930. godine prelomio i otišao u Nemačku na operaciju promene pola koja je u to vreme još uvek bila u eksperimentalnoj fazi. U roku od dve godine na njemu je obavljeno čak pet zahvata!

Ajneru su prvo uklonjeni testisi, a kasnije i penis. Presađeni su mu jajnici uzeti od 26-godišnje žene, ali su uskoro morali da budu odstranjeni jer je došlo do ozbiljnih komplikacija i odbacivanja organa.

Iako je ovo nemoguće sa sigurnošću danas utvrditi, najverovatnije je da je Ajnar Vegner bio transrodna osoba. Očigledno je imao žensku građu i glas što mu je i omogućavalo da u društvu lako prolazi kao Lili. Hormonski testovi urađeni pre prve operacije pokazali su da je u telu imao više ženskih nego muških hormona.

U to vreme Lilina operacija je već postala medicinski fenomen i senzacija u Danskoj i Nemačkoj. Kralj Danske je lično poništio Ajnarov i Gerdin brak, pošto Ajnar zvanično više nije bio muško, a njegovo ime je u svim dokumentima zvanično promenjeno u Lili.

Lili Elbe više nije slikala. Verovala je da je to talenat koji je samo Ajnar imao. Pričalo se da je, posle razvora, Lili dobila ponudu od nepoznatog muškarca i da je planirala da se za njega uda čim bude mogla da rađa decu!

Neposredno posle razvoda od Gerde Lili je otišla u Drezden na svoju petu i poslednju operaciju koja je trebalo da joj omogući upravo to – ideja je bila da joj se presadi materica što bi Lili, sada već pedesetogodišnjakinji, omogućilo da postane majka!

Lili Elbe je umrla 1931. godine, tri meseca nakon pete operacije usled komplikacija nastalih nakon što je telo odbacilo presađenu matericu.

Gerda se preudala za italijanskog avijatičara i diplomatu i živela je u Maroku. Kada je čula za smrt bivšeg muža prijateljici ga je opisala kao “moju jadnu Lili”. Ubrzo se razvela i od drugog muža, putovala nekoliko godina svetom, vratila u Dansku i preminula 1940. godine u osvit Drugog svetskog rata.

Pogledajte zvanični trejler filma „Dankinja“.

Izvor: Istorijski zabavnik