IZGUBILE SVOJ MIR

Ponekad je potreban samo muzički video-spot, serija ili film da bi neke destinacije iznenada izgubile svoj mir i postale popularne i preplavljene obožavaocima.

 

Medijski uspeh obično umnogome utiče na to da neke destinacije postanu odjednom popularne.

popularne destinacije

Pozitivna strana je svakako ekonomska korist, ali tu je i ona loša strana, odnosno ekološka šteta koju masovni turizam izazove. Mi se danas osvrćemo na pet destinacija koje su postale kultne turističke lokacije zahvaljujući najviše medijima.

Černobilj – turizam procvetao nakon serije

Černobilj, koji je imao samo 70.000 posetilaca u 2018. godini, zahvaljujući mini-seriji postao je top-destinacija sredinom 2019. godine. Trideset i tri godine nakon nuklearne katastrofe, znatiželjni turisti još hrle da posete zloglasnu ukrajinsku elektranu i obližnji grad duhova Pripjat.

Nakon velikog uspeha serije, rezervacije su se povećale za 40%. Posete su dostupne lokalno po ceni od oko 100 dolara po osobi.

Zanimljivo je reći kako nijedna od pet epizoda serije nije snimljena baš na licu mesta, već u sličnim okruženjima, u Viljnusu i bivšoj litvanskoj elektrani Ignalina. Uspeh serije odlučila je da naplati i Litvanija, organizujući sopstvene tematske ture o „Černobilju“ .

Dubrovnik – Kraljeva luka

Dubrovnik, koji svake godine poseti 1,3 miliona posetilaca, već je bio preplavljen stotinama kruzera. Međutim, sada u grad hrle ljubitelji kultne serije „Igra prestola“.

Prva sezona je bila snimljena na Malti, ali, nakon spora sa vlastima – koje su kritikovale odluku produkcije da izliva pesak na zaštićeno mesto, snimanje se preselilo u hrvatski grad.

Dubrovnik je tako postao „baza“ serije do kraja, a posebno do 6. sezone. Deo sveta sada vidi „biser Jadrana“ kao King’s Landing, živopisnu prestonicu Kraljevine sedam kraljevina. Od starog grada do tvrđave Lovrijenac, desetine tematskih poteza predstavljaju mitska mesta iz serije, na veliko nezadovoljstvo meštana.

Luvr – Bijonse privukla masu

Kada je svoje prostorije ustupio poznatoj pevačici i njenom mužu, reperu Džej-Ziju za snimanje spota njihove zajedničke pesme Apeshit, Luvr je podmladio svoj imidž. Od lansiranja u junu 2018. godine, šestominutni snimak imao je oko 180 miliona pregleda.

Luvr je odmah nakon toga iskoristio priliku da pokrene jednoipočasovnu turu koja povezuje 17 dela predstavljenih u pesmi. Verovatno nije slučajno što je Luvr 2018. godine srušio sve rekorde posećenosti sa 10,2 miliona posetilaca, što je bilo za 25 odsto više nego u 2017.

Kanjon Fjadrargljufur – žrtva Džastina Bibera

Čuveni islandski kanjon bio je nekoliko meseci zatvoren za javnost zbog Džastina Bibera.

Njegov video-spot za pesmu „I’ll Show You“ iz 2015. toliko je inspirisao obožavaoce kanadskog pevača da je Islandska agencija za životnu sredinu bila primorana da zabrani posete veličanstvenom kanjonu Fjadrargljufur na jugu ostrva u jednom trenutku.

Ovu spektakularnu klisuru, nastalu erozijom izazvanom topljenjem glečera pre devet hiljada godina i lako dostupnoj sa rute broj 1, oštetile su horde turista, u kombinaciji sa posebno blagom i vlažnom zimom.

Kolmar – zvezda rijalitija

Od snimanja kultne kineske emisije „Kineski restoran“ u Bistrot des Lavandieres de la Petite Venise u junu 2018. godine, Kolmar opsedaju horde kineskih turista.

Ljubitelji jedne od najpopularnijih kineskih rijaliti emisija (2,5 milijardi pregleda na društvenim mrežama) ne propuštaju selfi ispred restorana i rado se zadržavaju u alzaskom gradu.

U 2018. godini broj noćenja kineskih stanovnika skočio je za 70%. Od početka 2019. godine rast je ostao dvocifren.

Izvor: Travel magazine