ŠTA MOŽEMO DA PREDUZMEMO?

Često smo u prilici da čujemo da su automobili na struju automobili budućnosti. A gledajući ih na ulici, možemo reći da je ta budućnost stigla.

 

Sve teža ekološka situacija i Zemlja koja od pre nekoliko godina živi od svojih rezervi, primoravaju sve viđenije proizvođače automobila da, pored novca, razmišljaju i o očuvanju životne sredine.

ekološki izazov

Japanci, poznati po vrednoći, radu i trudu, jedna su od prvih nacija koja se priključila ovoj globalnoj akciji. A Toyota, kao jedan od najrenomiranijih japanskih proizvođača automobila, zacrtala je i neke dugoročne ciljeve.

Ekološki izazov za celu planetu

Tojota je još pre pet godina najavila program „Ekološki izazov 2050“. Ovaj program obuhvata šest odvojenih izazova koji pokrivaju svaki aspekt poslovanja kompanije. Istraživanje novih proizvoda i tehnologija, kao i ulogu omogućavanja pojedincima i zajednicama da uče o tome da poboljšavaju prirodni svet oko sebe.

Šest izazova

Prvi od ekoloških izazova jeste smanjivanje emisije ugljen-dioksida Toyotinih vozila za čitavih 90% do 2050. godine, u poređenju sa emisijama koje su se u Toyota servisu mogle registrovati pre deset godina. Da bi se to uradilo, proizvodiće se konvencionalni modeli sa ekonomičnom potrošnjom goriva i promovisaće se razvoj sledeće generacije vozila sa nultom emisijom ugljen-dioksida. Uključujući hibride, električna vozila i vozila s gorivim ćelijama.

Automobili koji koriste čistija, alternativna goriva, mogu imati uticaj kada se javno koriste u velikom broju. Tako da je neophodno, pored njih, razvijati i odgovarajuću infrastukturu, odnosno adekvatne benzinske stanice i tačke za punjenje.

Drugi ekološki izazov takođe podrazumeva nultu upotrebu ugljen-dioksida, ali kroz životni ciklus vozila. Ljudi iz kompanije žele da uklone emisije ovog gasa iz procesa izrade materijala i delova koje koriste. I iz logističkih aktivnosti i iz metoda odlaganja i recikliranja koje su uključene kada vozilo dostigne kraj svog životnog ciklusa. Da bi se to postiglo, neophodno je raditi na ekološki prihvatljivom dizajnu koji koristi sirovine sa manjim sadržajem ugljenika, kao i manji broj delova. Potrebno je povećati upotrebu bio-materijala iz obnovljivih izvora i učiniti takvo vozilo lakšim za upotrebu, ali i reciklažu.

Treći ekološki izazov se tiče nulte upotrebe ugljen-dioksida u proizvodnim postrojenjima. Automobili ne proizvode ugljen-dioksid samo u toku vožnje, već i tokom proizvodnje u fabrikama. Da bi se to postiglo, takođe je potrebno fokusirati se na unapređenje tehnologija koje se već koriste. Kao i prelazak na alternativne izvore energije.

Četvrti ekološki izazov podrazumeva smanjenje i optimizaciju upotrebe vode. U proizvodnim pogonima skuplja se kišnica da bi se smanjila upotreba vode kojom se fabrike snabdevaju iz podzemnih voda i kanalizacione mreže.

Peti izazov podrazumeva unapređenje ljudske svesti i stvaranje društva i sistema zasnovanih na recikliranju. Povećanje populacije, ekonomski rast i želja za ugodnim načinom života stvaraju sve veći pritisak na prirodne resurse i stvaraju mnogo više otpada.

Šesti ekološki izazov je možda i najteži od svih, a govori o uspostavljanju budućeg društva u skladu sa prirodom. Da bi se očuvala i unapredila naša koegzistencija sa prirodom, šume se moraju sačuvati, kao i drugi bogati ekosistemi.

U toku je sprovođenje manjih i većih projekata širom sveta kako bi se ostvario cilj „Obogaćivanje života zajednica“. Organizujući pošumljavanje i sađenje drveća, zelene urbane šeme i druge ekološke inicijative na našim lokalitetima, a i šire.