ZNAČENJE SLOVA NA PAKOVANJIMA

Nije svaka plastična ambalaža bezbedna za dugotrajnu upotrebu, ali jednostavnom inspekcijom ambalaže možemo utvrditi od čega je napravljena i koliko je bezbedna.

 

U Francuskoj je pre nekoliko godina usvojena zabrana upotrebe plastičnih čaša, tanjira i pribora za hranu. Od ove godina ova zabrana ima i svoju punu primenu.

Plastična ambalaža

U obrazloženju je navedeno da ambalaža mora da bude organskog porekla, odnosno da se razgradi u relativno kratkom roku, što nije slučaj kada je u pitanju plastična ambalaža. Najkraće vreme je oko 100 godina, a najčešće taj proces razgradnje traje više od pola milenijuma. Toliko je, na primer, potrebno kesama.

Međutim, ekološki razlozi nisu jedini zbog kojih je Francuska propisala zabranu upotrebe plastike. Plastika nije bezopasna za zdravlje. Nije svaka plastika ista, zbog čega i ima različite oznake. Ali, u suštini gledano, kojom god oznakom označena, svaka plastika sadrži opasne hemikalije, a ako se i najbezbedniija vrsta plastike koristi nebrojeno puta, ona postaje leglo raznih bakterija. Ukoliko se, na primer, u plastičnu flašu natoči voda „česmovača“, bez obzira na to koliko temeljno ova prethodno bila oprana, vremenom će da krene da ispušta hemikalije koje mogu da prodru u hranu ili vodu, a to vreme može se skratiti pranjem u mašini za sudove, zagrevanjem hrane u plastičnim posudama u mikrotalasnoj pećnici ili jednostavnim ostavljanjem na suncu.

U slučaju da flaša nema nikakvu oznaku, znači da je izbledela. Često se mora potražiti i lupom, ali je ipak ime.

Slovne oznake na ambalaži

PET ambalaža je namenjena isključivo jednokratnoj upotrebi: flaše, posude za hranu, plastične čaše. Moguće je da plastika s ovom oznakom ispušta teški metal antimon, koji ometa rad hormona, ali mu je potrebno vreme, vrela voda, sunce. Bezbedno je samo ako se ova ambalaža odmah baci posle korišćenja.

HDP je polietilen visoke gustine. To su flaše jogruta , boce za omekšivače, deterdženti za sudove, kanisteri za vodu,… Ovo je relativno bezbedna plastika s najmanjom verovatnoćom ispuštanja hemikalija u sadržaj ambalaže.

PVC ili polivinil-hlorid u svom sastavu sadrži određene supstance koje uzrokuju disbalans hormona. LDP  je polietilen male gustine. Uglavnom se nalazi u plastičnim kesicama za namirnice, na primer za sveže mleko ili kvalitetnije kese za zamrzivač. To je relativno bezbedna plastika.

PP ili polipropilen je ambalaža od koje su napravljene čaše za jogurt, a ponekad i sokove. Relativno je bezbedna plastika bele boje ili poluprozirna.

PS ili polistiren je štetna plastika koja u sadržaj ambalaže ispušta kancerogenu materiju stiren. Isključivo je namenjena samo za jednokratnu upotrebu. Nalazi se u čašama za kafu i stiropornoj ambalaži u restoranima brze hrane, najčešće za dostavu.

Plastična ambalaža i numeričke oznake

Ove skraćenice sadrže redom oznake od 1 do 6. Najkomplikovanija je ambalaža sa oznakom 7 kod koje piše OTHER ili ništa osim broja. Ponekad se, međutim, kod ove vrste plastike ne nalazi nikakav broj, već samo oznaka PC, koju ne treba mešati s prethodno navedenom PS. To je najlošija plastika koja izlučuje hemikaliju BPA. Neverovatno je da se od ove vrste plastike prave flašice za bebe, tvrde plastične čaše koje su najčešće namenjene deci jer nema opasnosti da će se slomiti kao staklene, razne činije za kuhinju, kao što su vangle za mešenje testa, kao i sportske flašice, poznatije pod nazivom bidoni.

Sve popularnija reciklaža pogubna je za plastičnu ambalažu u koju se pakuje hrana. Recikliranje može da se ponavlja više puta i da se u rukama drži proizvod, recikliran po hiljaditi put, od ko zna čega.