ZAŠTITA PRIVATNOSTI

U današnje vreme tehnologija je toliko napredovala, da nudi rešenja koja do samo pre nekoliko decenija niko nije mogao ni da zamisli.

 

Da vam je neko rekao tada da ćete moći da snimate kamerom koja je skrivena u naočarima ili da ćete moći da koristite minijaturne bubice na ispitima, ne biste verovali. Ali, budućnost je tu, danas postoji veliki broj proizvoda špijunske opreme koju možete koristiti u najrazličitije svrhe.

prisluškivači

Kao rezultat toga postavlja se pitanje privatnosti koja je svakako narušena, čemu svedoče brojni događaji koji su čak i medijski propraćeni. Ne tako davno, samo javne ličnosti nisu imali svoju privatnost, međutim napretkom tehnologije više niko nema svoje slobode na koje smo navikli.

Sa razvojem tehnologije mora da se razvija i naša svest o opasnostima koje vrebaju i kako da reagujemo na narušavanje privatnosti.

Koje tehnologije primenjujemo protiv prisluškivača?

Kao kontrateg prisluškivačima nastali su ometači – kao uređaji koji treba da onemoguće korišćenje tehnoloških dostignuća u svrhe praćenja, prisluškivanja i slično. Ometači signala se danas često koriste u mnogim prostorijama, gde nije poželjno koristiti mobilne telefone ili neku drugu tehnološku opremu kao što su, recimo, prisluškivači. Ometači bubica se npr. koriste u učionicama i amfiteatrima kako bi se sprečilo varanje na ispitima. Ometači kamera se mogu koristiti u područijima gde je zabranjeno snimanje, kao što su recimo neka vojna utvrđenja, objekti od opšteg značaja i slično.

Kako funkcionišu uređaji protiv prisluškivanja?

To predstavlja glavno pitanje u ovom trenutku, jer ako znate kako nešto funkcioniše onda možete i da reagujete adekvatno na to.

Svakako su najzasutpljeniji oni prisluškivači čiji rad zavisi od mreže mobilnih operatera. Svi gsm prisluškivači koriste gsm module, odnosno maksimalno uprošćeno i prevedeno na narodni jezik, predstavljaju mali mobilni telefon u koji se ubacuje sim kartica. Kada imamo to u vidu, onda znamo koju opremu možemo da koristimo za odbranu.

Ometači za mobilne telefone danas su u širokoj upotrebi, kao i ometači za kamere ili ometač za bubice. Zajedničko ovim uređajima jeste to da obezbeđuju fer i korektne uslove za sve učesnike, bez mogućnosti da neko primenom tehnoloških rešenja obezbedi sebi dodatne koristi.

Princip rada blokatora prisluškivača

Princip rada ometača se zasniva na tome da blokira dolazni signal mobilne telefonije sa baznih stanica do prisluškivača i svih ostalih uređaja koji koriste gsm mrežu. Naravno svi ti blokatori signala su lokalnog karaktera, u zavisnosti od modela mogu da pokrivaju par kvadratnih metara pa 50-60 m2, naravno ima i jačih, ali to je već potpuno druga vrsta i nisu slobodni u prodaji.

Ometači mobilnih telefona se nekako najviše koriste, počevši od škola, pozorišta, muzeja, nekih zdanja od državnog značaja i slično. Kada su u pitanju ometači signala za mobilne, cena je danas za ove uređaje veoma pristupačna, a iz godine u godinu se javljaju napredniji modeli i savršenije verzije koje nude toliko toga korisnog.

Isto tako kada su u pitanju uređaji za ometanje prisluškivača cene zavise od modela, od dometa do dodatnih pogodnosti koje uređaj obezbeđuje, a mogu se koristiti kako u kućnim uslovima, tako i u poslovnim prostorima, gde je potrebno zaštititi poslovnu tajnu, poverljivost podataka i slično.

Kada se pomenu ometači signala, cena svakako određuje da li ćete ga nabaviti ili ne, ali imajući u vidu da na tržištu postoji veliki izbor ovih uređaja, sigurno je da svako sebi može da pronađe odgovarajući proizvod uz pristupačne cene.

Kako izabrati odgovarajući uređaj?

Na tržištu svakako postoje razni modeli prisluškivača raznih mogućnosti i tehničkih karakteristika, pa shodno tome na taj način treba i vršiti zaštitu privatnih ili poslovnih prostorija. Prvo se proceni situacija, ko ima pristup prostorijama, koliko često, kolike su prostorije, kakve su prostorije (stambene ili poslovne), jer za sve to postoje različiti prisluškivači, pa shodno tome se i vrši analiza.

Kada se govori o ometačima, u ponudi je raznovrstan izbor različitih uređaja ovog tipa, kao što su ometači radara, ometač dronova, ometači gps signala, tako da za svaku vašu situaciju mi možemo da pronađemo rešenje, imamo ometač koji će vam biti interesantan. Obezbedite visok stepen bezbednosti, postarajte se da niko ne ugrozi vašu sigurnost, sigurnost vašeg posla ili da pribavi koristi za sebe korišćenjem uređaja koji ga stavljaju u povoljniji položaj u odnosu na druge učesnike.

Tehnologija je vrlo korisna u savremenom životu, a na nama je da je koristimo na pravi način, za prave ciljeve.