NEBESKA DOLINA

Projekat „Sky Valley“ uklapa tradiciju i inovacije, prošlost i budućnost, mlade i stare, Istok i Zapad, tehnologiju i poljoprivredu.

 

Spajanje tehnologije sa prirodom, urbano sa ruralnim i moderno sa tradicijom je upravo ono što će karakterisati novi poduhvat kompanije MVRDV – „Sky Valley“.

sky valley

Koncept grada budućnosti ima cilj da integriše nove tehnologije i moderne materijale u postojeći krajolik i tradiciju. Projekat „Sky Valley“ balansira konkurentske potrebe područja kroz novorazvijenu tehnologiju.

U planu je da se nalazi u Čengduu u jugozapadnom delu Kine. Lokacija je dobro povezana sa drugim delovima grada, ali i ruralna, nešto između poljoprivrednog zemljišta i raštrkanih sela. Shodno tome, ova dijametralna suprotnost između postojećeg ruralnog krajolika i budućeg naučno-tehnološkog parka „traži“ rešenje koje će ih povezati.

MVRDV je zato osmislio projekat koji uklapa tradiciju i inovacije, prošlost i budućnost, mlade i stare, Istok i Zapad, tehnologiju i poljoprivredu, uz očuvanje doline.

Novi projekat prati prirodnu topografiju i poboljšava krajolik Linpana. Fokusira se na međuindustrijsko istraživanje i inovacije u hrani i poljoprivredi, što je specifično za Čengdu. Grad povezuje ljude iz različitih industrija, kultura i profesija pa je zato i bio cilj da se osmisli sredina koju će karakterisati raznovrsnija zajednica sa širim izborom stilova života. Winy Maas osnivač MVRDVa rekao je da je suština stvoriti grad koji radi zajedno s prirodom u kojem možete „posegnuti za nebom dok ste spušteni na zemlju“.

MVRDV NEXT, tehnički tim-deo kompanije fokusiran na razvoj i implementaciju novih tehnologija u firmi, razvio je niz digitalnih skripti za analizu i dodavanje elemenata postojećem pejzažu. Rezultat nije fiksni projekat već sistem koji poziva na ulaganje klijenta i drugih lokalnih zainteresovanih strana. Parametri se mogu podešavati i na osnovu njih menjati infrastruktura, visine i forme zgrada i sl.

Ovakvim postupkom izrade scenarija, projekat se razvija oko tri glavne doline: Doline znanja, Doline iskustva i Venture doline. One su okružene sa 7 klastera različitih karakteristika i tranzitnim razvojnim čvorištem.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs