ODNOS CRKVE I DRŽAVE

Sledi jako turbulentan period za SPC, jer bi smrt dve najuticajnije ličnosti mogla da ima i političke posledice i na odnos Crkve i države.

 

Srpsku pravoslavnu crkvu u narednom periodu očekuju turbulenta vremena, kao posledica toga što je ostala bez dva velikodostojnika, patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, koji su izgubili bitku sa koronavirusom.

posle patrijarha

Izazovi u SPC mogli bi da se preliju i na politiku u Srbiji, i da donesu drugačije odnose države i crkve – zahlađenje ili jačanje simbioze.

Srbija je po Ustavu sekularna, što znači da su delovanje SPC i države strogo odvojeni. U praksi su u sinergiji, na kojoj i jedna i druga strana insistira, naročito kada su važne teme posredi, poput rešavanja pitanja Kosova i Metohije. Model za to je davno oslikao patrijarh Pavle.

– Smatramo da je najbolji odnos između države i Crkve onaj koji je već bivao i pre, to je simfonija – saglasnost između države, odnosno društva i Crkve – rekao je patrijarh Pavle u jednom intervjuu.

Protiv toga se političari nisu bunili, uvek imajući na umu činjenicu da SPC uživa ogromno poverenje građana i neupitni autoritet, nacionalni i kulturni značaj. I za SPC je bilo važno da je ravnopravan partner Srbiji, kao i to da može da računa na bilo koji oblik podrške onda kada je potrebno.

Na to ukazuje verski analitičar Draško Đenović, i podseća da su državni zvaničnici, iako je Srbija sekularna država, pred svaku važnu odluku dolazili po blagoslov u Patrijaršiju. On dodaje i da je uticaj SPC u Srbiji veliki, i da ankete godinama ne bez razloga pokazuju da je crkva druga po redu institucija u koju grašani imaju najviše poverenja.

– Otuda smrt dve najuticajnije ličnosti mogla bi da ima i političke posledice i na odnos Crkve i države. Sledi jako turbulentan period za SPC, izbor za poglavara i mitropolita crnogorskog, a krajni ishod sigurno neće biti bez odjeka i na političkoj sceni Srbije – kaže naš sagovornik.

On dodaje da smrt poglavara SPC i mitroplita Amfilohija može da se odrazi na saradnju SPC i države.

– I da utiče na to da li će biti ili ne saglasnosti oko važnih pitanja. A državi je ta saglasnost veoma važna. Neizvesno je ko bi mogao da bude novi patrijarh, a među kandatima za patrijarha sigurno ima onih smatraju da je Crkva strogo odvojena države i da se toga treba držati, a ima onih koje vole simbiozu države i SPC. Crkva je popularna, uživa veliki uticaj u srpskom narodu i zbog toga je važan saveznik oko najvažnijih pitanja. Ostaje da se vidi hoće li se nadalje nešto promeniti – kaže za Blic Draško Đenović.

Smrt dva važna velikodostojnika neće uticati na stabilnost SPC, smatra verski analitičar Željko Injac. On kaže: “jer je u pitanju vekovna institucija koja se oslanja na vekovna iskustva, a ne na pojedince”.

– Patrijarh jeste prvi po časti, ali ne po vlasti iznad drugih, a glavno zakonodavno telo je Sabor SPC. To znači da ako je sad jaka, biće i dalje, pa i na Saboru na kojem se bira novi patrijarh. Ono što jeste izvesno, to je da će biti borba među strujama, jer će sigurno svaka želeti da ima svog patrijarha. Ipak, te struje su prirodna pojava pravoslavnih crkava, mediji ih često stavljaju u negativan kontekst, ali to nije baš tako. Svi su mislili da će se SPC urušiti nakon smrti patrijarha Pavla, da će se njen uticaj smanjiti, ali se to nije desilo. Zato ne verujem da će se to desiti ni sada – kaže za “Blic” Injac.

Patrijarh Irinej preminuo je u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa koronavirusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka. Dvadeset dana ranije, od posledica korona virusa u Podgorici je preminuio i mitropolit Amfilohije.

Izvor: Blic.rs