MODERNA GRADNJA

U Bangladešu počinju da se grade zgrade od blata. Početak je izgradnja terapijskog centra i taj projekat je dobio nagradu.

 

Projekat za zgradu terapijskog centra napravljenu od blata i bambusa u ruralnom delu Bangladeša dobio je nagradu „Obel Award 2020“.

zgrade od blata

Reč „Anandaloy“, kako i glasi naziv projekta nemačke arhitektkinje Anne Heringer znači „mesto stvarnog uživanja“. Dvospratna zgrada se prostire na 253 kvadratnih metara.

Korišćene su tradicionalne tehnike gradnje zemljom koje uključuju upotrebu mešavine slame i zemlje (cob).

Procesom gradnje upravljala je firma lokalni izvođač Montu Ram Shaw koja je angažovala lokalne radnike na poslovima koji uključuju korišćenje blata i bambusa u cilju dobijanja moderne održive dvospratnice sa jednostavnim resursima uz pomoć „cob“ tehnike.

Anna Heringer je rekla da blato nije samo prljavština, već pravi visokokvalitetni građevinski materijal koji se može koristiti za vrlo preciznu izgradnju građevinskih objekata, i to ne samo malih koliba već i velikih inženjerskih građevina, pa čak i javnih zgrada. Dodala je da je zadatak nje i tima bio da se uz korišćenje „starih“ materijala i tehnika gradnje napravi nešto moderno i primereno savremenoj upotrebi, potrebama i težnjama.

Na prvom spratu se nalazi terapijski centar za osobe s invaliditetom. Pristup prvom i drugom spratu je omogućen i preko kose rampe. U okviru zgrade se nalazi niz uskih područja poput pećina, gde se oni koji su fizički sposobni mogu osamiti i istraživati ove prostore. Na gornjem spratu se takođe nalazi i preduzeće za izradu odeće Dipdii Textiles koje ima za cilj da zaposli lokalne žene i podrži tradicionalnu proizvodnju tekstila.

„Obel Award“ se dodeljuje od prošle godine i ima za cilj promovisanje arhitektonskih dela koja „testiraju granice arhitekture i prevazilaze doba u kojem su stvorena“, pa među njima su se našle i ove zgrade od blata

Izvor: Gradjevinarstvo.rs