VIŠE VREDI OD BILO KOJE SUPSTANCE

Tim sa Oksforda veruje da se endohedrični fuleren može koristiti za stvaranje pouzdanijeg atomskog sata. Istovremeno tvrde da to može pomoći u razvoju preciznijeg GPS uređaja.

 

Zaboravite dijamant, zlato i pluton, jer su naučnici sa Univerziteta Oksford stvorili materijal koji je cenovno najskuplji od svih. Na nedavnoj aukciji 200 mikrograma materijala po imenu endohedrični fuleren postiglo je cenu od oko 4,2 milijarde dolara po unci (to je otprilike 28 grama).

endohedrični fuleren

Ovaj materijal se sastoji od molekularnih jedinica koje se nazivaju endohedrični fulereni. To su sfere atoma ugljenika, unutar kojih su smešteni drugi molekuli. Iako je prethodno proizvedeno nekoliko varijacija endohedričnih fulerena, smatra se da su specifični tipovi koje je stvorio tim sa sedištem u Oksfordu od posebne vrednosti u konstrukciji atomskih satova i GPS uređaja.

Atomski satovi tradicionalno su se izrađivali pomoću atoma cezijuma, koji sadrže 55 elektrona raspoređenih u nekoliko orbita oko jezgra atoma. Dok se elektroni prebacuju između različitih orbita, oni oslobađaju radio talase sa vrlo specifičnom i nepromenjivom frekvencijom. Budući da je ta frekvencija uvek potpuno ista svaki put kad elektroni naprave prekidač, ona pruža pouzdano i stalno merilo za merenje vremena i preciznija je od rotacije Zemlje.

Međutim, tim koji stoji iza ovih endohedričnih fulerena veruje da se njihov materijal može koristiti za stvaranje još pouzdanijeg atomskog sata. Istovremeno, tvrde da to može pomoći u razvoju GPS uređaja koji mogu pratiti lokacije unutar jednog milimetra. To bi moglo imati velike implikacije za automobilsku industriju, omogućujući proizvodnju samovozećih automobila koji su sposobni da nadziru vlastito kretanje s velikom preciznošću.

Doktor Kirijakos Porfirakis, koji je osnovao kompaniju Designer Carbon Materials sa Oksforda koja je kreirala strukture, rekao je da se od njih može proizvoditi ‘minijaturni atomski sat koji možete da nosite u pametnom telefonu’.

Međutim, iako je endohedrični fuleren možda najskuplji materijal koji postoji na današnjem tržištu, Forbs je procenio da bi antimaterija koja bi se jednog dana mogla koristiti za gorivo svemirskih brodova mogla koštati i do 2.800 milijardi dolara po unci.

Izvor: 24sata.hr