POČINJE DUGA BORBA

Fejsbukova ideja je, naravno, kontrola ukupnog saobraćaja koji se ostvaruje. Ta ideja nije nelegitimna sa aspekta biznisa, ali jeste sa neke druge strane.

 

Ukoliko se proces američkih saveznih država i Federalne trgovinske komisije protiv društvene mreže Fejsbuk završi u skladu sa željama tužilaca dogodiće se dekoncentracija moći, koja će dovesti do promene položaja Fejsbuka kao najvažnijeg igrača na polju oglašavanja u društvenim medijima.

fejsbukova kontrola

Američkim antitrust zakonodavcima najviše je, prema rečima stručnjaka za informacione tehnologije Zdravka Jankovića, bolo oči to što je Fejsbuk kupio društvenu mrežu Instagram, koja je ugrožavala dominaciju među društvenim mrežama.

Takođe, tu je i kupovina čet platforme Votsap, dobro integrisane sa pametnim telefonima i koja je odvlačila određeni saobraćaj koji bi takođe mogao da bude prisutan na Fejsbuku.

Fejsbukova ideja: Totalna kontrola

„Ono što je bila Fejsbukova ideja sa svim tim akvizicijama je, naravno, kontrola ukupnog saobraćaja koji se tu ostvaruje. Ta ideja nije nelegitimna sa aspekta biznisa, ali se sankcioniše od strane antimonopolskih komisija. Procenjujem da će ovo biti dugačak proces. Da li je moguća nagodba, kako smo često viđali, videćemo. Koliko će novca morati da se plati kao kazna, takođe ćemo videti“, kaže Janković.

Fejsbuk će morati da se odrekne Instagrama i Votsapa, što će biti dodatni motor industriji

Za početak, ukoliko sud bude presudio u korist tužilaca, Fejsbuk će morati da se odrekne vlasništva nad Instagramom i Votsapom, što će dovesti do promena na polju oglašavanja, smatra Janković.

Iz vizure onih koji se oglašavaju na društvenim mrežama, Fejsbuk i Instagram deluju veoma integrisano, objašnjava naš sagovornik. Štaviše, čitav Fejsbukov algoritam obezbeđuje da se optimalno koriste obe platforme. Ako Fejsbuk bude u obavezi da se odrekne Instagrama, promene na polju oglašavanja su neminovne, smatra Janković i to u pravcu dekoncentracije moći Fejsbuka i situacija će se vratiti na vreme pre pet godina.

„Moguće je da ćemo, sa jedne strane, imati Instagram kao nezavisnu društvenu mrežu. Dekoncentracija moći je moguća i moguće je da Fejsbuk kao sistem više neće biti dominantan na polju oglašavanja na društvenim mrežama. Ono što je izvesno je da će ceo način oglašavanja na društvenim mrežama dodatno rasti pogotovo u slučaju da imamo dve međusobno različite i konkurentne društvene mreže, rašće njihova potreba da zadobiju što više oglašivača“, ocenjuje Janković.

Velika antitrust ofanziva u SAD

U velikoj antitrust ofanzivi, kakva možda nije zapamćena još od početka prošlog veka, čak 48 od 50 saveznih država podnele su tužbe protiv društvene mreže Fejsbuk pod optužbom za antikonkurentsko ponašanje. Iz istog razloga Fejsbuk je tužen i od strane federalne trgovinske komisije.

Fejsbuk, prema optužnicama, dominira na polju društvenih medija tako što zloupotrebljava svoju tržišnu snagu kako bi ugasio konkurenciju. Imperija Marka Zakerberga koristi svoju dominaciju i monopol na tržištu da uništi slabije rivale i uguši konkurenciju, trošeći ogromne količine novca kako bi preuzela rivale pre nego što ugroze njenu dominaciju, a sve na štetu redovnih korisnika, rekla je tužiteljka države Njujork Leticija Džejms u petnaestominutnom obraćanju javnosti.

Ko je sledeći na spisku

Amerika se sa velikim monopolistima nekada obračunavala tako što bi razbila monopolistu na teritorijalnoj osnovi – to se dogodilo početkom XX veka Standard oilom ili sredinom veka sa telekomunikacionom kompanijom AT&T, objašnjava IT stručnjak Vojislav Rodić.

Pitanje je, prema njegovim rečima, kako će Fejsbukov monopol sada biti razbijen. To će biti stvar koje će razmatrati, kako kaže, legije najskupljih advokata.

Nije teško pretpostaviti, dodaje, Rodić, ko bi mogao da bude sledeći u nizu pred američkim tužiocima – Gugl, koji poseduje Jutjub, na primer, koga je američko ministarstvo pravde po sličnoj optužnici već tužilo u oktobru.

„Korišćenje tih servisa u velikoj meri uobličava našu percepciju sveukupnog sveta, donošenje odluka, formiranje stavova. Ali to su neki dodatni aspekti. Koliko vidim, za sada je sve koncentrisano na uticaj takvih giganata u digitalnoj ekonomiji. Videćemo šta će biti i sa Amazonom, koji se isto nezadrživo širi, čija je krajnja ambicija preuzimanje celokupne svetske maloprodaje“, smatra Rodić.

Naš sagovornik podseća na odluke francuskih vlasti od pre nekoliko dana, kada su u Francuskoj kažnjeni Gugl i Amazon, sa 100, odnosno 35 miliona evra zbog korišćenja „kolačića“.

„Tako da takve tužbe postoje već duže vreme, ali ovaj potez je, možemo da kažemo, sistemski i udara u jednog od najvećih. Videćemo šta će da bude“, zaključuje Rodić.

Izvor: Sputnjik