NEDOSTATAK KOBALAMINA

Vitamin B12 je ključan za zdravlje jer učestvuje u različitim metaboličkim i sintetskim procesima, a dobijamo ga iz namirnica životinjskog porekla.

 

Vitamin B12, koji se još naziva kobalamin, jeste vitamin rastvoriv u vodi koji je prirodno prisutan u namirnicama kao što su riba, meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi.

vitamin b12

Njegova ključna uloga je da nas štiti od anemije, glavnog krivca za osećaj umora i malaksalosti, odnosno da telu obezbedi dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja će uspešno prenositi kiseonik po telu.

Simptomi nedostatka vitamina B12 uključuju opštu utrnulost tela, mišićnu slabost, ukočenost mišića, grčeve, umor, nizak krvni pritisak, česte promene raspoloženja, probleme sa pamćenjem i koncentracijom.

Najozbiljnije stanje povezano sa nedostatkom vitamina B12 je megaloblastična anemija. Predstavlja hronično stanje u kojem koštana srž proizvodi prevelike, nezrele krvne ćelije. Kao rezultat toga, telo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca da prenosi kiseonik.

Ovaj vitamin je ključan za zdravlje jer učestvuje u različitim metaboličkim i sintetskim procesima, a dobijamo ga iz namirnica životinjskog porekla. Kako se nalazi u dostupnim proizvodima, nedostatak ovog vitamina nije česta pojava, ali postoje ugrožene grupe, poput vegetarijanaca, vegana i onih koji pate od anemije.

Evo kako da prepoznate da vašem organizmu nedostaje vitamin B12:

Utrnulost

Da li osećate „bockanje“ po rukama, nogama i stopalima? Manjak vitamina B12 može da ošteti tanak sloj koji štiti nerve. Bolesti poput celijakije ili Kronove bolesti, mogu da utiču na slabiju iskorištenost ovog vitamina u telu.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Hladno vam je

Bez dovoljne količine vitamina B12 moguće je da vam nedostaje dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca koja kroz krv šalju kiseonik. Zbog toga možete imati osećaj da imate groznicu.

Magla u mozgu

Manjak ovog vitamina može dovesti do depresije, zbunjenosti, problema sa pamćenjem i demencijom.

Gladak jezik

Sitne izbočine na jeziku koje se zovu papile, lagano nestaju i zbog toga jezik izgleda glatko poput stakla. Infekcije, lekovi i ostala stanja mogu biti uzrok, ali i manjak vitamina B12.

Aritmije

Aritmije označavaju ‘preskakanje’ srca, a manjak ovog vitamina može da bude uzrok. Vitamin B12 možete dobiti iz ribe, mesa i jaja.

Ako sumnjate na nedostatak vitamina B12, porazgovarajte sa svojim lekarom. Ponekad se nedostatak može ustanoviti i analizom krvi, ali možda će biti potrebna dodatna testiranja.

Izvor: Ordinacija.hr