IMPOZANTNI SPOMENIK

Stanovnici stambene četvrti u Čungkingu godinama su prolazili pored dve stambene zgrade, ni ne sluteći da se ispod njih krije džinovska statua uklesana u stenu.

 

Građevinari su nedavno sasvim slučajno tokom obnove stambenog kompleksa otkrili ovaj impozantni kip bez glave, izvestila je vlada okruga Nan’an. Džinovska statua visoka je oko devet metara.

džinovska statua

Fotografije i videosnimci ove misteriozne statue uskoro su postali viralni na kineskim društvenim mrežama, a mnogi su je opisali kao „Budu“, piše CNN.

Kip je sada samo delimično prekriven mahovinom, a prikazuje figuru koja sedi i u rukama drži okrugli kamen. Na statui su vidljivi nabori i neki drugi detalji odeće.

Stručnjaci smatraju da je kip izgrađen tokom razdoblja Kineske Republike (1912-1949). Glava mu je verovatno uništena tokom 1950-ih, a stambene zgrade oko nje izgrađene su 1980-ih. Veruju da se ne radi o budističkom kipu, već da je povezan s narodnom religijom. Naime, pored kipa se nekada nalazio hram posvećen taoističkom bogu groma iako je demontiran 1987. godine.

Mnogima nije jasno kako su zgrade mogle tako brzo da prekriju kip, za koji se još uvek znalo do 1997. godine i koji se u papirima navodio kao kulturna relikvija. Izgleda da je krivac ubrzana urbana ekspanzija koja se odvijala u Čungkingu.

Poslednjih decenija u tom gradu građene su zgrade za rastuću populaciju od više od 30 miliona ljudi, što se ponekad radilo na štetu istorijskih i kulturnih znamenitosti.

Izvor: Index.hr