VINO JAKOG PEDIGREA

Japanska umetnica Jaoji Kusama dizajnirala je etiketu vina La Grande Dame 2012. posvećenog mitskoj vinarki koja je utemeljila šampanjsku kuću Veuve Clicquot.

 

Čuvena japanska umetnica Jaoji Kusama autor je izuzetno zanimljivog dizajna za bocu šampanjca iz samog vrha ponude kuće Veuve Cliquot: La Grande Dame 2012.

la grande dame

Na listama najboljih šampanjaca sa kojima treba ući u novu 2021. godinu ovo vino, izuzetno i po ukusu i po dizajnerskom rešenju vrlo snažnog „pedigrea“, našlo se u samom vrhu.

Čak i ako niste čuli za Jaoji Kusamu, jednu od umetnićkih muza Endija Vorhola i ženu koja je izvršila ogroman uticaj na avangardnu umetničku scenu šezdesetih i sedamdesetih godina, izvesno ste negde videli primere njenog čuvenog „polka dot“ motiva: tačke, u svim bojama i dimenzijama, primenjene na sve moguće predmete, od džinovskih bundeva do čitavih zidova galerija prekrivenih motivom koji u njenoj izvedbi gradi čitave nove vizuelne svetove, predstavljaju okosnicu njenog rada. I ove tačke, koje u ovom rešenju jasno asociraju na mehuriće u čaši šampanjca, našle su se i na etiketi vina koje je posvećeno jednoj drugoj snažnoj, uticajnoj ženi: madam Kliko, vinarki koja je 1805. godine, ottavši bez supruga kada je imala samo 27 godina, preuzela kormilo njegove vinske kuće, u doba kada je bilo nečuveno za jednu ženu da vodi ozbiljan posao. Vodila ga je toliko dobro da je u istoriji postala poznata kao „velika dama Šampanje“.

Ekvivalent hrabroj odluci madam Kliko bio je prelazak Jaoji Kusama u SAD kada je imala 28 godina – ostavila je za sobom konzervativni Japan u kome nije bilo mesta za žene umetnice i preselila se tamo gde je mogla da sledi svoju viziju.

Neobičan motiv etikete prati vino koje je, kako pišu kritičari, poletno i vedro, u skladu sa očekivanjima celog sveta da godina pred nama bude daleko, daleko bolja od prethodne. U magazinu Forbs napisali su da je vino iz berbe 2012. elegantno i veselo:

– Godine odležavanja podarile su ovom vinu bogatu strukturu i kompleksnu energiju. Na kutiji se nalaze čuvene Kusamine tačkice, koje su inteligentna posveta šampanjskim mehurićima, kao i njen klasični motiv sa cvećem. Sunčano i bujno, ovo vino u svemu odgovara Kusaminoj umetnosti: ono je optimistična zdravica narednoj godini – navode u ovom magazinu.

Boca ovog vina košta oko 200 evra.

Izvor: Vinoifino.rs