ŠPANAC NA VRHU LISTE

Ugledni magazin Wine Spectator obznanio je svoju tradicionalnu listu sto najuzbudljivijih vina godine. Vino koje se našlo na prvom mestu dolazi iz Španije.

 

Reč je o vinu Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010, vinarije Bodegas Marqués de Murrieta. U obrazloženju urednika magazina Wine Spectator da dodele ovo vrlo značajno priznanje vinu ove španske kuće kažu da je izvanredna etiketa plod rada dužeg od veka i po.

wine spectator

Taj rad je kulminirao odlukom preduzetnika Visentea Sebrijana da 1983. kupi vinariju i znatno unapredi i osavremeni njen klasičan vinski izraz. Sebrijan je umro mlad, a njegov sin je preuzeo kormilo i ostvario sve snove svog oca.

– Želeo sam da promenim sve, tako da bi sve moglo da ostane isto. Želeo sam da unapredim filozofiju vinarije, popravim njena vina i da podignem na viši nivo rad ljudi u njoj – rekao je Visente Dalmau Cebrijan-Sagariga, sadašnji vlasnik vinarije koji je proveo četvrt veka na potpunoj obnovi vinarije, uloživši u to 30 miliona evra i sav svoj talent i znanje.

Izvor: Vinoifino.rs

Jedan od rezultata ove lepe porodične priče je i nagrađeno vino, koje su kritičari Wine Spectator-a opisali kao „najbolje koje je kuća napravila u ovom veku“, bogato i harmonično, sa potencijalom za sazrevanje dugo više decenija. Vino se pravi samo u najboljim godinama, a čine ga tempraniljo sa najboljih pozicija sa čokotima sađenim pre oko sedamdeset godina, i mali dodatak sorte macuelo. Pre početka prodaje, vino sazreva deset godina u podrumima vinarije.

Wine Spectator još od 1988. godine bira najuzbudljivija vina godine. U konkurenciju ulaze vina i iz novih i istorijskih vinarija, iz Starog i Novog sveta, i jedino što ih povezuje je kako kažu urednici, „faktor X“, nedefinisan ali očigledan kvalitet koji vino čini uzbudljivim. Pored toga, fokus se stavlja i na odnos cene i kvaliteta, kao i na dostupnost na međunarodnom tržištu, mada urednici jasno kažu da ovo nije lista za kupovinu već indikator na koje vinarije u budućnosti treba obratiti pažnju.