LEKOVITI ŽBUN

Atraktivni mali žbun iz porodice mente je jako lekovita biljka. Majčina dušica može da vam pomgne kod raznih bolesti.

Majčina dušica

Majčina dušica - dobrobiti, kako da je gajite i jednostavni recepti

Neverovatno, postoje preko 300 vrsta majčinih dušica koje poznajemo, i svaka od njih ima svoju ulogu u bašti ili kuhinji.

Majčina dušica može da ide u vis, ili da bude niska, sa listovima koji variraju od setlijih nijansi zelene, sa podtonovima masline, srebra ili bronza. Uobičajena majčina dušica (T. vulgaris) ili limun majčina dušica (T. citriodorus) su popularne u kuhinji, ali se takođe koriste u medicinske svrhe zajedno sa Španskom (T. zygis) i creeping thyme (T. serpyllum), zbog timola kojeg poseduju.

Poreklom su iz Španije i sa Mediterana, takođe i Azije manjim delom, a danas su komercijalizovane i dostupne svuda.

Listovi majčine dušice dodaju zemljanu aromu čorbama i supama. Kada se iseckaju sveže ili osušeno zajedno sa peršunom i lovorovim listom, majčina dušicaje uključena u francusku kombinaciju biljaka koje se zove „bouquet garni“, koja se koristi kao začin za supe i čorbe. Jaja, meso, riba i jela sa pasuljom mogu da se poboljšaju sa majčinom dušicom.

Majčina dušica se lako gaji, posebno na suncu, i može da raste u bašti i napolju. Ova biljka (posebno varijanta sa limunom) često vidljivo odvraća bube. Cvet je poznat kao nektar koji one traže, te privlači pčele koje naknadno proizvode med koji ima svojstva majčine dušice. Majčina dušica je toliko svestrana da se takođe koristi u kozmetici i farmaceutskoj industriji.

Dobrobiti majčine dušice na zdravlje

Majčina dušica je očigledno ekspektorans. Pokazalo se da je veoma od pomoći (kada se koristi sa korenom jagorčevine) za probleme sa raspiratornim traktom , poput bronhitisa, prema studiji iz 2007 godine.

Da bi pokazali kakve sve nutritivne vrednosti majčina dušica ima, lakše je pokazati na primeru jedne kašičice. U jednoj kašičici ima vitamina C (1.28 miligama), vitamina A (1.9 mcg), vlakna (0.112 g), riboflavina, gvožđa, bakra i mangana i doze vitamina B6, folata, fosfora, kalijuma i cinka.

Eterična ulja i majčinoj dušici su „carvacrol“„borneol“, „geraniol“ i najbitnije timol sa moćnim antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima koja su se pokazala efektivnim protiv različitih bakterija i gljivica, uključujući Staph Staphylococcus aureus, Enterococcus, Escherichia i Pseudomonas.

Studija na timolu pokazala je njenu mogućnost da poveća zdrave masti u ćelijama i čak poveća DHA (docosahexaenoic acid, omega-3 masnu kiselinu) u bubrezima, srcu, mozgu i membranama ćelija. Kombinacija njihovih elemenata može da smanji rizik od raka. Tabela ispod predstavlja nutritivnu vrednost majčine dušice.

Nutritivna vrednost majčine dušice

Veličina porcije: 1 kašičica (0.8 grama), sveže

 Po porciji% Dnevni unos*
Kalorija3.38
Kalorije iz masti0
Ukupne masti0.013 g
Saturisane masti0 g
Trans masti
Holesterol0 mg
Natrijum0.072 mg
Ukupno karbohidrata0.196 g
Dijetatska vlakna0.112 g
Šećer0 g
Protein0 g
Vitamin A1.9 mcgVitamin C1.28 mg
Kalcijum3.24 mgGvožđe0.14 mg

Studije na majčinoj dušici

Ulje majčine dušice možda ima mogućnost da ubije opasnu bakteriju MRSA (methicillin-resistant staphylococcus aureus) prema naučnicima iz univerziteta u Brajtonu. Naučnici su došli do saznanja da je majčina dušica ubila MRSA bakteriju u roku od dva sata, bez oštećenja na koži.

MRSA se često nalazi na koži ili na nozdrvama zdravih ljudi, ali kada prenosilac uđe u bolnicu na operaciju ili na bilo koju proceduru koja bi zahvatila kožu, bakterija može da uđe u telo, što dovodi do ozbiljnih medicinskih problema. Zapravo, prouzrokovala je skoro 20000 smrti u 2017-oj godini. Studija je objavljena u International Journal of Essential Oil Therapeutics i vođena je od strane mikrobiologa.

Prema istraživanjima iz Leeds Metropolitan University majčina dušica može da bude delotvornija od prepisanih krema, na osnovu testiranja efekta tinktura majčine dušice, nevena i mira na bakterijama akna.

Iako su sva tri tretmana ubila bakterije nakon 5 minuta, majčina dušica je bila najefektivnija, čak je imala bolji efekat od benzil peroksida, aktivnog sastojka koji se nalazi u većini krema koje su namenje za akne ili pranje, a da ne izazivaju iritaciju.

Zdravi recepti sa majčinom dušicom:

Recept za piletinu i supu od povrća

Sastojci:

 • 2 kašike kokosovog ulja
 • 1 osrednji crni luk, iseckan
 • 3 glavice belog luka, usitnjene
 • 1 velika šargarepa, iseckana
 • 1 celer, isecite po dužini pa onda iseckajte polovine na manje deblje delove
 • 1 tikvica, u kockama od po 2cm
 • 1 kašika đumbira, fino rendanog
 • 4 sveže grane majčine dušice
 • 200 grama srebrne repe, iseckane
 • 1 lovorov list
 • 300 grama bundeve, oljuštena i iseckana na komade od 2 cm
 • 1.7 litra pileće supe
 • 450 grama iseckane kuvane piletine
 • morska so i biber
 • 1 šaka peršuna, fino iseckanog
 • 6 do 8 kašika izabranog povrća, za serviranje

BioImunitet kapi za imunitet

Priprema:

 1. Stavite veliku posudu za supu na srednju vatru i dno prelijte uljem. Dodajte crni i beli luk, šargarepu, celer i lovorov list.
 2. Kuvajte i mešajte oko 6 minuta, dok povrće ne omekša, ali pazite da ne potamni. Dodajte pileću supu i dodajte tečnost da provri, te kuvajte još 20 minuta.
 3. Dodajte đumbir, krastavac i bundevu, ostavite da se kuva još 15 minuta ili dok povrće ne omekša. Polako dodajte piletinu i srebrnu repu, i kuvajte dok se ona ne skuva.
 4. Začiniti solju i biberom i za kraj dodati peršun. Servirajte uz povrće.

Verzija sa majčinom dušicom:

 1. Stavite karfiol u blender i sačekajte da se isecka do veličine zrna pirinča (ili isecite sami nožem).
 2. U vrućem tiganju zagrejte kokosovo ulje i polako stavite karfiol da se krčka 4 do 6 minuta, ili dok ne omekša. Po ukusu dodati so i biber.
 3. Poslužite karfiol kako bi inače pirinač. Možete da dodate beli luk, čili papriku, druge začine, semenke, orahe, meso, morsku hranu, povrće itd.

Zanimljivosti o majčinoj dušici

U Antičkoj Grčkoj majčina dušica se koristila kao tamjan – zapravo njeno originalno ime znači „da kadi“. Dok su Rimljani koristili ovu biljku u sirevima i alkoholu, a vojnici su se kupali u njoj, jer su verovali da će im pomoći da budu energičniji.

Zaključak

Majčina dušica je mirisna biljka koja je poznata po toploj esenciji koju dodaje supama, povrću, jajima i mesu. Lako se gaji, i postoje mnoge varijacije različitih nijansi zelene boje, te dolazi i do različitih ukusa koji preovladavaju, poput limuna i kumina.

Ova lekovita biljka ima na hiljade koristi, može da bude dobra pri borbi sa moljacima u ormaru ili pčelama u bašti, može da se stavlja u sapune, kozmetiku i parfeme, i milenijumima je poznata po lekovitim svojstvima.

Njena antimikrobna mogućnost, primarno eteričnog ulja thymol, za koje je dokazano da kada se nalazi u kremi je čak efektivnije za akne od benzil peroksida. Rosmarinska kiselina može da pomogne da se smanji rizik od raka. Poznavajući sve ove dobrobiti nije preterano da kažemo da „majčina dušica leči sve rane“.

Izvor: Prirodanadar.rs