KOMPLEKS OD OSAM „SILOSA“

Biblioteka „Thabo Mbeki“ u Johanesburgu biće delimično izgrađena tehnikom nabijanja zemlje (od blata) i koristiće solarnu energiju.

 

Zanimljiv projekat planiran je za Johanesburg. Reč je o predsedničkoj biblioteci koja će po svojoj formi podsećati na silose za držanje žitarica. Održiva biblioteka „Thabo Mbeki“ biće delimično izgrađena tehnikom nabijanja zemlje (takoreći od blata) i koristiće solarnu energiju. Projekat je uradila firma arhitekte sera Davida Adjaye u saradnji sa lokalnom firmom iz Južne Afrike MMA Design Studio.

biblioteka od blata

Zgrada će se sastojati od osam kupola koje podsećaju na silose i koje simbolično treba da predstave čovekovu potrebu za znanjem kao „hranom“. U okviru biblioteke će se nalaziti prostor za učenje, istraživanje i kulturne razmene.

Kupole će krasiti fasade od nabijene zemlje. Zemlja i blato će se koristiti iz lokalnih izvora, a sama tehnika će biti kao ona korišćena na nedavno nagrađenom projektu u Bangladešu – Anandaloy. Ostali materijali poput drveta – za drvene obloge i kamena – za teraco podove takođe će se nabavljati lokalno. Shodno ovome umanjiće se i ukupna emisija ugljenika.

thabo mbeki

Upotreba solarne energije uz pomoć najsavremenijih fotonaponskih solarnih panela smeštenih na krovu koji upijaju sunčevu svetlost i proizvode električnu energiju takođe če doprineti energetskoj efikasnosti objekta. Pored toga, geotermalni sistemi grejanja koji koriste energiju zemlje i debeli zidovi pomagaće skladišteći toplotu danju i oslobađajući je kasnije noću da zagreju zgradu kada temperature padnu.

Predsednička biblioteka „Thabo Mbeki“ prostiraće se na 5.400 kvadratnih metara i u okviru nje će se nalaziti i muzej, privremeni izložbeni prostor, istraživački centar, dvorana, centar za osnaživanje žena, čitaonica, maloprodajne prostorije i kancelarije. Pored toga, ovde će se nalaziti i javni prostor i arhiva koja će služiti kao spremište za papire, artefakte i ključna dokumenta bivćeg predsednika Mbekija, drugog predsednika Južne Afrike.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs