DALEKO OD MORA…

Pesma „Tamo daleko“ čuje se i u višemilionskom Šangaju. Pevaju je studenti iz Kine kojima srpski jezik predaje Šapčanka Ema Uzejrović.

 

Pesma Tamo daleko dotakla je i srce kineskih studenta koji uče srpski jezik. Na takmičenju koje je organizovao Univerzitet u Šangaju za međunarodne studije, osvojili su nagradu za scenski nastup.

pesma tamo daleko

„Izabrali smo da koristimo sveće kao rekvizite kako bismo stvorili dirljivu atmosferu. Posle našeg nastupa, dobili smo veliki aplauz od publike, svi su bili oduševljeni“, kaže Mai Zhang, student srpskog jezika.

Pre fakulteta, gledali su film Valter brani Sarajevo i radovali se uspesima Novaka Đokovića, ali o Srbiji nisu mnogo znali.

„Ovo je naša druga godina učenja srpskog jezika i svi smo jako zahvalni profesorki Emi na pomoći. Jako volimo srpski jezik i kulturu jer kroz učenje srpskog jezika istovremeno učimo i srpsku tradiciju i nacionalni duh Srbije“, navodi Zhiruo Zhang.

Posle završenih master studija, Šapčanka Ema Uzejrović, na poziv profesora, ostala je da predaje srpski jezik na Univerzitetu u Šangaju.

„Ja sam presrećna što su moji studenti radni i vredni i jako se trude i uče. Gramatika im malo zadaje glavobolju, ali trudimo se da to zajedno savladamo. Njih zanima sve što se tiče Srbije i jezika i naša kulture, ja stvarno uživam dok radim sa njima“, priznaje profesorka Ema Uzejrović.

Osim učenja jezika, želja kineskih studenta je i da posete Srbiju koja je od njih vazdušnom linijom udaljena više od 8.000 kilometara.

Izvor: RTS