POZA ZA IZBEGAVANJE

Položaj spavanja tokom svake noći može da utiče na sve, od disanja do držanja tela, pa čak i na kvalitet sna koji dobijate u celini.

 

Jedan od glavnih ciljeva kada legnete noću trebao bi da bude održavanje pravilnog poravnanja vrata i kičme, ali ljudima koji hrču je i ublažavanje hrkanja veliki prioritet. Ipak, postoji jedan položaj spavanja koji bi trebalo da izbegavate ako hrkanje muči vas ili vašeg partnera.

položaj spavanja

Položaj spavanja koji prouzrokuje hrkanje

Prema psihijatru i stručnjaku za spavanje Niši Bopal, spavanje na leđima uveliko doprinosi hrkanju. Razlog je taj što se, kada ležite na leđima, vaš jezik i meko nepce opuštaju na zadnjem delu grla, uzrokujući vibracije , to je zvuk hrkanja koji čujete. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih rešenja ako želite da prestanete da hrčete.

Zadržavanje položaja tela

Kao što Bopal objašnjava, ako primetite da hrčete dok ste na leđima, najbolje je da ostanete da ležati na boku koliko god možete. Najbolje bi bilo da izbegavate spavanje na stomaju, mada to ne mora nužno da prouzrokuje hrkanje, ali je veoma teško za vrat.

„Možete postaviti čvrsti jastuk ili neki drugi jastuk iza sebe kako biste ostali na boku“, predlaže Bopal.

Ostali načini za olakšavanje hrkanja

Osim samog položaja spavanja, koji je verovatno najveći uzročnik koji treba imati na umu, neki drugi načini ublažavanja hrkanja uključuju izbegavanje hrane koja prouzrokuje upale, kao i izbegavanje konzumiranja hrane i alkohola pre spavanja. Sve ove stvari mogu u velikoj meri doprineti otežanom disanju.

Pre spavanja možete da naparite lice, obavite toaleti nosa i grla, odnosno ispirate ih kako biste otvorili disajne ​​puteve.

Korišćenje magneujuma pre spavanja takođe može da pomogne. On će smanjiti pojavu grčeva tokom noći i pomoći da postignete bolji i kvalitetniji san. I naravno, ostanite hidirani jer i to može biti uzrok hrkanja, piše Mind Body Green.

Sve što otkrijete da vam pomaže kod zaustavljanja hrkanja – primenjujte.

Ne samo da hrkanje utiče na vaše disanje noću, već to znači i manje energije tokom dana.

Kada možemo dobro da dišemo tokom cele noći, probudimo se osećajući se odmorno i spremno za taj dan, a to i jeste ono što predstavlja dobar san.

Izvor: N1