ONLINE BEZBEDNOST

Praktični saveti za bezbednost na online mreži u Srbiji. Kako da osigurate sebi internet bezbednost i siguran pristup mreži

Ako putujete u Srbiju, trebali biste biti svesni koraka koji su vam potrebni za zaštitu bezbednosti na Internet mreži. Sama Srbija je lepa zemlja koju treba posetiti, ali postoje neka kulturna pitanja kojih biste možda trebali biti svesni.

Pored opštih opasnosti od putovanja (što može značiti da vam identitet bude ukraden), morate obratiti pažnju na svoje aktivnosti na društvenim mrežama i lične podatke koji mogu stići na internet.

neki praktični saveti za internet bezbednost na online mreži u Srbiji

Nabavite VPN

Vaš prvi korak ka sigurnosti trebao bi biti preuzimanje VPN-a. VPN Srbija vam može pomoći da ostanete anonimni i bezbedni. VPN-ovi pružaju sloj zaštite između sebe i ostatka Interneta. VPN će osigurati da su vaši podaci šifrovani, što znači da ih drugi ljudi ne mogu špijunirati.

Vaša VPN mreža takođe će ukloniti glavne rizike, poput potencijalno zlonamernih napada. VPN uvek treba da bude prva linija odbrane gde god da krenete.

Izbegavajte nezaštićeni WiFi

WiFi se može koristiti za prikupljanje vaših ličnih podataka sa uredjaja koji koristite. Kada se povežete na WiFi, drugi korisnik na istoj WiFi mreži možda će moći da vidi vaše podatke sa vašeg uredjaja. Ako se povezujete na WiFi u hotelima, hostelima, motelima ili kafićima, on možda neće biti pravilno zaštićen.

Postoje čak i javne WiFi usluge koje su posebno dizajnirane za prikupljanje podataka, baš kao i skimeri kreditnih kartica. Možete se zaštititi tako što ćete uvek koristiti VPN (o čemu je ranije bilo reči) ili tako što ćete biti sigurni da ste na šifrovanoj WiFi vezi kada koristite internet.

Zaštitite svoje lične podatke

Budite savesni prema informacijama koje delite sa web lokacijama jer ih možete nesvesno deliti sa drugima. Uverite se da su nezavisne web lokacije na internetu ugledne i da ne nasedate na phishing napade.

Ako vam neko pošalje e-poštu u kojoj se traže vaši lični podaci, pozovite direktno subjekat koji zahteva zahtev (kao što je vaša banka) i pitajte da li mu zaista trebaju te informacije iz maila. Nijedna renomirana kompanija ne bi trebalo da od vas traži putem e-pošte vaše lične podatke, poput podataka za prijavu. Isto tako, ne odgovarajte na nepoznate telefonske pozive; uvek nazovite sa zvaničnim brojem.

Možda ćete želeti da instalirate blokator oglasa ili firewall za internet koji može da filtrira spoljne aktivnosti. VPN će za vas rešiti nešto od ovoga, ali blokator oglasa će posebno blokirati oglase treće strane (koji mogu sadržati zlonamerne programe koji kradu vaše lične podatke), a firewall će sprečiti veze koje ručno ne odobrite (kao što su aplikacije koji šalju vaše lične podatke).

Zaključajte svoje uređaje

Ako vam ukradu telefon ili tablet, hakeri će možda moći da uđu u vaše naloge na mreži. To uključuje vaš mrežni račun u banci. Obavezno zaključajte uređaje PIN-om ili šifrom (idealno je i biometrijski kod, poput otiska prsta) i uverite se da su na vašim digitalnim nalozima uključene dvostepena potvrda identiteta.

Ovo će vas zaštititi čak i ako se uređaj izgubi ili ukrade. Savremeni uređaji takođe vam omogućavaju da ih potpuno daljinski obrišete ili ako neko previše puta pogrešno pogodi lozinku.

Ovo je posebno važno ako na uređajima radite bilo koju vrstu posla. Ako vam neko ukrade uređaj, možda će dobiti ne samo vaše lične podatke, već i vaše poslovne podatke. Zaključavanjem uređaja i brisanjem ukradenog uređaja ukloniće se šanse da lični podaci i fotografije mogu biti uzeti sa uređaja, što predstavlja opasnost kad god neko putuje.

Učinite anonimnima svoje aktivnosti na društvenim mrežama

Možda je važno povezati se sa prijateljima i porodicom. Naročito treba da se pobrinete da oni znaju gde ste i kako da se povežu sa vama. Ali izbegavajte da objavljujete sve o svojim putovanjima na društvenim mrežama.

Anonimizirajte bilo koju aktivnost na društvenim mrežama i ograničite sve svoje društvene medije samo na prijatelje i članove porodice. Kada ste u drugoj kulturi, možda nećete uvek znati šta se može smatrati uvredljivim ili čak nezakonitim.

Obratite pažnju na to kako koristite medije

Fotografisanje policajaca i vojnog osoblja u Srbiji je nezakonito. A ako to učinite, bilo bi posebno nezakonito postavljati te slike. Vodite računa o medijima koje proizvodite i razmislite o njihovom objavljivanju tek nakon završetka putovanja.

Najbolje je da se posavetujete sa lokalnim stanovništvom o tome šta sme, a šta ne sme. Takođe možete razgovarati sa lokalnom ambasadom ako niste sigurni da ste učinili nešto što nije legalno.

Uvek proverite recenzije

Iako nasilni kriminal u Srbiji ne bi trebalo da bude visok, prevare mogu biti, posebno one koje ciljaju turiste. Kada rezervišete stvari poput događaja ili hotela, obavezno proverite recenzije za veb lokaciju. Takođe možete proveriti ocene Better Business Bureau.

Pitajte ljude lokalno za njihove preporuke, jer je veća verovatnoća da znaju koja su preduzeća ugledna u toj oblasti. Uvek koristite svoju kreditnu karticu, a ne debitnu karticu za mrežne transakcije, jer je transakcije kreditnim karticama lakše stornirati.

Pratite pravila dobre prakse za internet

Ostanite skeptični prema bilo čemu što vidite na mreži i pripazite na „loše susedstvo“ na internetu. Područja u kojima se video ili igre piratišu ili gde se mogu naći nedozvoljeni materijali, mnogo je verovatnije da će dovesti do zlonamernih napada.

Internet se u Srbiji ne razlikuje drugačije od ostatka sveta; većina zabrinutosti odnosiće se na pristupne tačke (kao što je nezaštićeni WiFi) i lokalne lokacije (kao što su turističke zamke). U suprotnom, samo želite da budete sigurni da se generalno štitite.

Srbija može biti divno mesto za posetu. Ali i dalje morate biti praktični i proaktivni da biste bili sigurni. Obavezno koristite VPN, nemojte objavljivati previše ličnih podataka i izbegavajte povezivanje sa nezaštićenim mrežama.