PRIČEŠĆE U DOBA VIRUSA

Mnogi se pitaju kako obaviti pričest dok traje korona epidemija. Na to pitanje odgovaraju lekari i duhovnici, objašnjavajući odnos vere i ove svete tajne.

 

Mnogi se pitaju kako obaviti pričest dok traje korona epidemija. Na to pitanje odgovaraju lekari i duhovnici, objašnjavajući odnos vere i ove svete tajne.

pričest korona

Dr Jelena Jamarelu, profesorica infektologije na atinskom univerzitetu, na pitanje kako gleda na mogućnost zaraze preko Svetog Pričešća za vreme sadašnje epidemije, odgovorila je sledećim rečima:

– „Nepotrebno je stvorena ovakva tema. Ja lično verujem da stvar stoji potpuno drugačije. Sveto Pričešće je SVETA TAJNA.

Kad ideš da se pričestiš – ne ideš iz navike, nego iz želje da se pričestiš Telom i Krvlju Hristovom.

To je NAJVEĆA Tajna.

Ili u nju veruješ i normalno se pričešćuješ, ili u nju ne veruješ pa se i ne pričešćuješ.

Oni koji žele da se pričeste ne treba da se plaše.

Nema polovičnih rešenja u stilu da treba koristiti posebne kašičice, i tako dalje. Ja sam apsolutno protiv toga! Ako verujemo, mi time ne izazivamo sudbinu.

Ako je reč o takvoj Svetoj Tajni i čovek ide da se pričesti, onda je to nešto najvažnije u njegovom životu.

Ako pak verujem da se time mogu zaraziti – onda ne veujem u najveću Svetu Tajnu!

Oni koji žele da se pričeste ne treba da se plaše da se Pričešćem IKAD može preneti NEKI mikrob.“

Na sledeće ptanje: da li bi se pričestila KADA BI ZNALA DA VERNIK KOJI STOJI ISPRED NjE INFICIRAN KORONAVIRUSOM – odgovorila je (prof. dr infektologije!) ovako:

„Pričestila bih se, sa verom da Bog neće dati da se zarazim zbog učešća u tako velikoj Svetoj Tajni. Ističem šta bih učinila ja lično, sebe radi i u svoje ime.“

Izvor: Episkop bački dr Irinej – SVETO PRIČEŠĆE – LEK BESMRTNOSTI, Beseda, Novi Sad, 2020.