UPOZNAVANJE SA PTIČJOM FAUNOM

Besplatna mobilna aplikacija „Ptice na dlanu“ obuhvata 250 različith vrsta ptica zabeleženih u Srbiji, a radi krajnje jednostavno.

 

Na platformi Google Play Store dostupna je aplikacija „Ptice na dlanu“ koja objedinjuje sve vrste ptica koje naseljavaju ovo područje.

ptice na dlanu

Na prostoru Srbije od druge polovine 17. veka, pa sve do danas zabeleženo je ukupno 351 vrsta ptica.

Građani u proseku poznaju od 10 do 20 vrsta, a ukoliko znate da nabrojite 100 ili više onda pripadate omanjem jatu koje ima vredno znanje o pernatim komšijama.

Danas je situacija ipak malo drugačija, jer ukoliko tokom boravka u prirodi ugledate pticu za koju biste voleli da znate kojoj vrsti pripada, nije vam potrebno da se u blizini nađe iskusni ornitolog, već samo mobilni telefon, jer je na Google Play Store dostupna besplatna mobilna aplikacija „Ptice na dlanu“.

„Često čujemo opis poput „mala, žuto-plavo-crna, nalik vrapcu, ali manja, viđao sam je u gradu”. Ali gde potražiti odgovor? Iskusnih ornitologa i posmatrača ptica u Srbiji je, iako voljnih da pomognu, još uvek malo i nedovoljno. Uz fotografiju ptice možemo lakše rešiti dilemu, ali retko ko ima prigodan fotoaparat, niti je lako fotografisati ptice sa dovoljno vidljivih detalja“, rekli su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Do znanja i iskustva u raspoznavanju ptica, i pored interneta, obično vodi dug i trnovit put, a literatura koja bi mogla našim građanima da olakša ulazak u svet ornitologije teško je dostupna.

„U današnjem svetu informacionih tehnologija očekuje se, više nego ikad pre, da sažete i jasne informacije budu brzo dostupne i na dohvat ruke. Zato smo poslušali glasove stotina članova i ostalih ljubitelja prirode i rešili da napravimo promene, pa je tako nastala aplikacija Ptice na dlanu“, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Besplatna mobilna aplikacija obuhvata 250 različith vrsta ptica zabeleženih u Srbiji, a radi krajnje jednostavno.

Izvor: BirdlifeSerbia