ROLAT OD KROMPIRA

Za predstojeće slave i praznike, na svečanoj trpezi će se uz salate i druge đakonije odlično slagati i ovaj rolat od krompira. Reč je o savršenoj kombinaciji krompira, boranije i šunke.

rolat od krompira

Sastojci:

1 kilogram skuvanog krompira
150 grama brašna
200 grama krugova šunkarice
500 grama žute boranije
1 grančica sveže žalfije
100 grama prezle
2 jaja
200 grama margarina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu sa provrelom vodom stavimo boraniju da se obari. Alatkom za pire izgnječimo skuvane krompire i stavimo u veći sud. Dodamo 125 grama margarina i promešamo. Dodamo jaja i promešamo. Zatim dodamo brašno i mešamo dok se smesa ne sjedini.

Veće parče najlonske folije namažemo uljem. Na foliji raširimo smesu od krompira. Na smesu za rolat poređamo krugove šunkarice. Na jedan kraj smese nanesemo obarenu boraniju.

Pomoću folije uvijemo rolat. Tepsiju namažemo margarinom i pospemo prezlom. Pomoću folije stavimo rolat u tepsiju. Na rolat stavimo parčiće margarina i nanesemo prezlu. Pečemo 30 minuta u rerni zagrejanoj na 210 stepeni.

U šerpicu, na šporetu, stavimo preostali margarin da se rastopi. Listove žalfije sitno isečemo i dodamo u šerpicu sa margarinom. Posolimo, promešamo i sklonimo šerpicu sa šporeta.

Izvadimo rolat iz tepsije i isečemo na parčad koja serviramo na tanjir. Dekorišemo kečapom i grančicama francuskog peršuna. Na svako parče rolata nanesemo rastopljen margarin sa žalfijom.

Prijatno!