SAN NA RAVNOM

Mnogi se slažu da spavanje bez jastuka ima brojne prednosti za zdravlje čoveka. Bolovi u leđima mogu biti prošlost, a može i da ublaži stres.

 

Prvi jastuci za koje znamo potiču iz Mesopotamije. Bili su napravljeni od kamena, a mogli su da ih priušte samo imućni ljudi. Zato nije ni čudno što spavanje bez jastuka može da ima svoje benefite.

spavanje bez jastuka

Za razliku od drevnih kamenih jastuka, oni koje danas koristimo su mekani, a mnogi više ni ne mogu da zaspe bez jednog takvog jastuka ispod glave.

Ali, spavanje s jastukom možda nije najbolji način za odmor jer to može da utiče na vaše telo i raspoloženje.

Mnogi se slažu da spavanje bez jastuka ima brojne prednosti.

Smanjuje bolove u leđima

Mnogi jastuci mogu dovesti do neprirodnog položaja za spavanje, a podrška koju pružaju ne traje dugo. Iako sam jastuk neće naštetiti leđima, može pogoršati bolove.

Međutim, kada spavate bez jastuka, kičma može da se odmori, a telo je u prirodnom položaju.

Pomaže kod bolova u vratu

Većina jastuka ne može da vam pomogne da spavate u ispravnom položaju, naprotiv, mogu ga čak i pogoršaju situaciju.

Dugotrajno savijanje vrata na bilo koji način izazvaće neprijatan osećaj, a prečvrsti ili premekani jastuci mogu dovesti i do bolova u vratu.

BioMind kapi protiv depresije

Može da ublaži stres

Što više smetnji tokom spavanja imate, telo ima manje vremena za mnoge važne funkcije koje se javljaju tokom sna. Stalni nedostatak sna može da utiče na vaše raspoloženje i koncentraciju, a vaše telo će tokom dana lučiti više hormona stresa.

Pomoć kod glavobolje

Ako se budite s glavoboljom, možda je kriv vaš jastuk. Previsoki jastuci prouzrokuju napetost u vratnim mišićima pa ne treba da vas čude česte jutarnje glavobolje.

Izvor: N1