POVRATAK U DOMOVINU

Posle 40 godina izuzetne karijere, Stefan Milenković vraća se u Srbiju, pa je otkrio zašto je njegova porodica donela takvu odluku.

 

Povratak kući posle tri decenije u inostranstvu Stefan Milenković vidi kao deo procesa lične evolucije.

stefan milenković

Svaka epoha ima neke svoje ciljeve, svoju dinamiku, svoje sazrevanje i u ovom trenutku mi smo došli do kritične maske i kritične mase razmišljanja da smo na intelektualnom i emotivnom planu spremni za ovaj korak. Rodio nam se sin 25. aprila ove godine i odlučili smo da razmišljamo o tome šta je sledeći korak, šta je ono što je logično za nas kao familiju i na ličnom i na profesionalnom nivou“, rekao je Milenković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, odgovor na pitanje „Gde možemo biti blizu našoj familiji, gde možemo da se vratimo i spojimo?“ je samo jedan, to je samo jedno mesto – ovde.

Milenković je dobio ponudu da bude upravnik koncertne dvorane u Novom Sadu, ali ona nije bila jedina.

„Sve je ovo rezultat dobre volje, razmišljanja, energije mnogih ljudi. Tu je i Novi Sad kao evropska prestonica kulture 2021. godine, zatim sam grad, kao i nova koncertna sala koju otvaramo 13. januara sa jednim striming koncertom uz Kameratu Novi Sad. Isto tako Srbija stvara, inicijativa koja je pod pokroviteljstvom Kabineta predsednice Vlade. Sve su to faktori koji su na neki način pomogli nam da se odlučimo na ovaj korak, koji je za nas uzbudljiv“, objasnio je proslavljeni violinista.

U 2021. Meksiko pa Njujork, a na jesen profesura u Novom Sadu

Sa 16 godina Milenković je odsvirao 1.000. koncert u Meksiku. Upravo tamo u februaru bi trebalo da održi prvi koncert posle otvaranja koncertne sale u Novom Sadu.

„To je plan pošto u muzičkoj, umetničkoj industriji mnogo toga je stalo i prebacilo se na striming. Posle koncerta u Meksiku je koncert u Njujorku koji je praktično potpuno zatvoren – ne radi Brodvej, Metropoliten opera, Karnegi hol, ne radi ništa, ali ta jedna organizacija kamerne muzike je jedina koja još održava koncerte, naravno, pod svim merama predostrožnosti“, istakao je umetnik.

Od jeseni Stefan Milenković biće profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu.

Muzičar je širokih interesovanja, voli i padobranstvo, motore, pešačenje, jogu. Koronavirus je promenio dosta toga, ali budući da je ove godine postao roditelj Milenković ističe da ne može da govori o tome da je virus poremetio nešto.

„Rođenje sina je uvek svetlija tačka, ali sigurno je bilo mnogo izazova jer smo sve radili sami, učili onlajn umesto uživo. Naša familija nije mogla da dođe da nam malo pomogne tako da smo prvih šest i po, sedam meseci bili sami i učili se na terenu roditeljstvu. Sigurno nije lako, ali nije lako nikom danas na svetu i industrija i ljudi koji su u prvim borbenim linijama pate itekako“, priča slavni violinista.

Kako kaže, ponosio se time da kofer ne raspakuje nego da u svakom trenutku za pet minuta može da krene bilo gde.

„Popustio sam malo, ali i dalje volim da putujem. Za mene i sve nas koji putujemo zbog posla i umetnosti ova godina je teška, ali proći će i mislim da je bitno da se koncentrišemo na ono što predstoji“, zaključio je Milenković.

Izvor: RTS