TELETINA SA PISTAĆIMA I SUVIM ŠLJIVAMA

Iako tako izgleda, teletina sa pistaćima i suvim šljivama nije namenjena samo gurmanima. Ovaj specijalitet gotov je za manje od sat vremena, što ga svrstava u brzo gotova jela.

teletina sa pistaćima

Sastojci:

600 grama teleće krtine
80 grama oljuštenih pistaća
100 grama suvih šljiva bez koštica
3 oljuštena krompira
150 grama cvetova karfiola
3 šargarepe
100 mililitara kisele pavlake
1 češanj belog luka
100 mililitara mleka
50 mililitara jabukovog sirćeta
2 grančice svežeg ruzmarina
pola kašike šećera
3 kašike soja sosa
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Šargarepe isečemo na duguljastu parčad, krompire na kriške i stavimo u šerpu sa provrelom i posoljenom vodom da se obare. Meso isečemo na duguljastu parčad koju posolimo, pobiberimo, promešamo i stavimo u sud. Dodamo listiće ruzmarina, soja sos i par kašika ulja.

U drugu šerpu sa oko 500 mililitara vode dodamo sirće i stavimo cvetove karfiola da se obare. Šljive isečemo na polovine. U šerpici na zagrejanom ulju pržimo pistaće i suve šljive. Dodamo alatkom izgnječen češanj belog luka. Zatim dodamo šećer, mleko, kiselu pavlaku i promešamo.

Sklonimo šerpicu sa šporeta. U tiganju na zagrejanom ulju pržimo isečeno meso. Skuvanu parčad šargarepe i krompira dodamo u činiju sa obarenim i isceđenim karfiolom. Zatim pržimo povrće u drugom tiganju sa zagrejanim uljem. Posolimo i pobiberimo.

Posle kratkog prženja sklonimo tiganj sa povrćem sa šporeta. Serviramo povrće na jedan kraj tanjira za serviranje. Do povrća serviramo isprženu parčad mesa, a do njih serviramo sos sa pistaćima i suvim šljivama.

Prijatno!