INSTITUCIJA RAZVOJA DEČJE LITERATURE

U Beogradu je nedavno osnovan Institut za dečju književnost. Za predsednika Upravnog odbora izabran je profesor dr Milutin Đuričković, a za zamenika Gordana Maletić.

 

U Beogradu je nedavno osnovan Institut za dečju književnost, registrovan u Agenciji za privredne registre kao institucija za razvoj književnosti za decu.

institut za dečju književnost

Ciljevi ove institucije su promocija, razvoj i unapređenje književnosti za decu i mlade, organizovanje stručnih i naučnih skupova, okruglih stolova, tribina i književnih susreta u cilju afirmisanja umetničke literature i nauke o književnosti za decu i mlade.

Institut će se baviti formiranjem i ažuriranjem informacione baze podataka opiscima, knjigama, izdavačkim kućama, ilustratorima, prevodiocima, nagradama, konkursima, festivalima, naučnim skupovima i drugim činjenicama vezanim za književnost namenjenu deci i mladima.

– Naš posao biće i promovisanje knjiga i značajnih izdanja beletristika, slikovnica, studija, monografija, zbornika. Takođe i pokretanje izdavačke delatnosti (knjige, samostalna i zajednička izdanja, prevodi), kao i organizovanje međunarodnog književnog festivala stvaralaštva za decu i dečjeg stvaralaštva, uspostavljanje odgovarajućeg vida saradnje sa relevantnim srodnim domaćim i stranim institucijama. Radićemo i na poboljšanju uslova za bavljenje dečjom literaturom i medijskim promovisanjem njenih vrhunskih umetničkih vrednosti – rekao nam je porfesor dr Milutin Đuričković, pesnik i dečji pisac, predsednik Upravnog odbora Instituta.

Institut za dečju književnost će se baviti i pružanjem profesionalne, etičke, stručne i druge podrške piscima, prevodiocima, ilustratorima, izdavačima i drugim stvaraocima za decu i mlade.

Institut ima redovne i počasne članove, kao i prijatelje (pridružene članove). Rukovodstvo čine članovi Upravnog odbora. Za predsednika Upravnog odbora izabran je dr Milutin Đuričković, a za zamenika predsednika Gordana Maletić. Svoju delatnost Institut će obavljati u okviru tri sektora, odnosno saveta kojima će rukovoditi: Zoran Penevski (Umetnički savet), prof. dr Zorana Opačić (Naučni savet) i dr Predrag Jašović (Izdavački savet).

Institut je pokrenuo časopis za dečju književnost, umetnost i kulturu „Jedrenjak“, a za glavnog urednika izabran je Zoran Penevski.

Autor: Slavica Đukić